Szigorít Csehország: bezárnák az iskolákat és az óvodákat, korlátoznák az országon belüli utazást is

járvány
2021 február 26., 07:21

Az eddigi legszigorúbb járványügyi korlátozásokról döntött csütörtök késő este a cseh kormány az egyre súlyosbodó koronavírus-járvány miatt, írja az MTI.

Andrej Babis miniszterelnök az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy hétfőtől kezdve három hétre betiltanák a lakosság szabad mozgását az egyes járások között, teljesen bezárnák az iskolákat, az óvodákat és a még nyitva tartó üzletek egy részét is. "A járványhelyzet nem jó, a koronavírus új mutációi nagyon agresszívek, ezért a korlátozó intézkedések szükségesek" - közölte a kormányfő.

Az iparvállalatok működését nem fogják korlátozni, de minden munkahelyen kötelező lesz a legalább FFP2-es kategóriájú légzésvédő maszk viselése. Minden munkahely maga fogja tesztelni az alkalmazottait, az állam havi négy tesztet fizet a cégeknek - egy tesztre és alkalmazottra 60 koronát.

A bejelentett óvintézkedések bevezetésének feltétele, hogy a képviselőház pénteken jóváhagyja a kormány beadványát a szombat éjfélkor lejáró szükségállapot 30 napos meghosszabbítására, vagy új szükségállapot kihirdetésére.

photo_camera Andrej Babis Fotó: BEATA ZAWRZEL/NurPhoto via AFP

A kormány és az ellenzék között politikai és jogi vita van arról, hogy mi van összhangban az alkotmánnyal: a jelenleg érvényes szükségállapot meghosszabbítása vagy az új szükségállapot kihirdetése. A kormánykoalíciónak nincs többsége a képviselőházban, ezért a jogszabály elfogadásához szüksége van az ellenzék legalább egy részének támogatására is.

A vita megoldása érdekében Andrej Babis reggel találkozik az ellenzéki pártok vezetőivel, akikkel ismerteti a kormány terveit, és megállapodnak a szükségállapot további sorsáról.

Ezt követően ül össze a cseh parlamenti alsóház, hogy megvitassa a kormány kérését a szükségállapot meghosszabbítására.

Jan Blatny egészségügyi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy a következő napokban az új napi igazolt fertőzések száma a járványügyi szakértők várakozásai szerint a jelenlegi 13 ezerről mintegy 20 ezerre emelkedhet, ezért feltétlenül szükség van a szigorításokra.

Tekintettel arra, hogy a cseh kórházak kapacitásaik felső határához érkeztek, a kormány Németországhoz és Lengyelországhoz fordul segítségért. Blatny szerint néhány tucatnyi cseh beteg elhelyezését kérnék a szomszédos országok kórházaiban. Berlin és Varsó is jelezték, hogy készek eleget tenni Prága kérésének.

A cseh kórházakban a legfrissebb kimutatások szerint mintegy 6900-7000 Covid-19 beteget kezelnek, közülük több mint 1400-nak súlyos az állapota. Az intenzív osztályok ágykapacitásának már csak alig 14 százaléka szabad.

A kórházak többsége az sürgős esetek kezelésén kívül gyakorlatilag már minden más szolgáltatást leállított. A legfőbb problémát az egészségügyi személyzet leterheltsége jelenti - mutatott rá a miniszter.