Koronavírus-számok Magyarországon 04.22.
Elhunytak + 214 Σ 26 001
Kórházban - 590 Σ 7 507
Fertőzöttek + 3 607 Σ 760 967
Tesztek + 26 406 Σ 5 205 923
Oltottak + 55 854 Σ 3 419 450

Változás a magyar oltási stratégiában: az a fontos, hogy minél többen kapják meg legalább az első adagot

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

"Tudunk változtatni bizonyos mértékig az oltási stratégiánkon. Ennek az a célja, hogy minél több embernek adjuk be a védőoltásnak legalább az első adagját minél rövidebb időn belül, hogy minél többen legyenek védettek, ha nem is teljes mértékben, de jelentős százalékban"

- mondta Müller Cecília az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

"Azt látjuk, hogy az oltóanyagok szinte mindegyikénél már az első oltást követően mérnek 50-75 százalékos védettséget"

- mondta az országos tisztifőorvos, aki szerint ez azért nagyon fontos, mert már elég ahhoz, hogy a betegség lefolyása ne legyen súlyos, ne járjon szövődményekkel, és ne haljon meg a fertőzött.

Azt is közölte, hogy a megjelent szakmai közlemények alapján változtatni fognak az AstraZeneca vakcinájának a beadási protokollján.

Ahogy egyre több országban kezdődtek meg az oltási programok, fontos kérdéssé vált, hogy melyik a jobb protokoll: ha az érkező szállítmányból minél több ember kapja meg az első dózist, kockáztatva, hogy nem érkezik időben elég vakcina a második dózis beadásához, vagy ha ezt elkerülendő félrerakják az oltásokat, és kevesebb ember, de biztosan megkapja időben mind a két adag oltást.

Magyarország az utóbbi stratégiát választotta, de az azóta eltelt időben érkeztek be olyan kutatások, amik már az első dózis után is nagy hatékonyságot mérnek bizonyos vakcináknál. Hétfőn jelent meg például egy skót tanulmány, ami szerint a Pfizer/BioNTech vakcinája az első dózis után négy héttel 85 százalékkal csökkentette le annak az esélyét, hogy a beoltott személy kórházba kerüljön a koronavírus tünetei miatt. Az oxfordi AstraZeneca pedig 94 százalékos eredményt ért el.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó