27 iskolás fiút szabadon engedtek, továbbra is elrabolt gyerekek százait keresik Nigériában

külföld
2021 február 27., 15:11

Múlt szerdán nigériai fegyveresek raboltak el 27 gyereket, 12 rokonukat és három dolgozót egy iskolából az ország északi részén, a rajtaütés során egy gyerek meghalt. A 27 fiút most elengedték, a Reuters szerint a szabadulás után többen alig álltak a lábukon, és vízért könyörögtek. A kormány szerint a gyerekek 15 és 18 év közöttiek.

photo_camera Az iskola, ahonnan a múlt szerdán elrabolták a gyerekeket, rokonaikat és az iskola három dolgozóját Fotó: KOLA SULAIMON/AFP

Pénteken 317 diáklányt raboltak el szintén Nigériában, Zamfara államban. A támadás éjjel történt, egy tanár beszámolója szerint a fegyveresek terepjárókkal és motorokkal érkeztek az iskolához.

Decemberben a Boko Haram iszlamista szervezet 350 diákot rabolt el a szintén északon található Katsina állam egyik iskolájából, az emberrablást a terroristák azzal indokolták, hogy a nyugatias oktatás sérti az iszlám tanokat. Az elrabolt diákokat egy héttel később elengedték.

A rajtaütések miatt sokan egyre élesebben kritizálják Muhammadu Buhari elnököt, aki az elmúlt hetekben a hadsereg parancsnokait is leváltotta. Hasonló emberrablások korábban is előfordultak: 2014-ben a Boko Haram 270 lányt vitt el egy iskolából, száz diákot még mindig keresnek.