150 ezer forint a különbség a szabolcsi és budapesti nettó átlagbér között

gazdaság
2021 március 01., 06:16

Nominálisan folyamatosan nő a bérszakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb nettó bér között Magyarországon, írja az mfor.hu. A gazdasági lap a KSH friss kereseti statisztikáit vetette össze az országos területi adatokkal, és így jutottak arra, hogy a legnagyobb átlagos nettó bért regisztráló Budapest és a legalacsonyabbat regisztráló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye között tovább nőtt a szakadék.

Mint írják, az ország legkeletibb megyéjében annyit lehet most keresni, mint Budapesten lehetett 2011-ben. Az mfor.hu összesítése szerint

Budapesten a tavalyi év egészében az átlagos nettó fizetés 334 238 forint volt, amivel szemben Szabolcs-Szatmár-Beregben csak 184 238 forintot vihettek haza átlagosan a dolgozók. A különbség kereken 150 ezer forint.

Szabolcs után Békésben a második legalacsonyabb a nettó fizetés összege, 194 ezer forint. Mellettük csak Nógrádban van 200 ezer forint az átlag nettó. 2019-ben még hét megyében volt ez a helyzet.

Budapest után a második helyen Győr-Moson-Sopron jön, 279988 forintos átlag nettó bérrel, Komárom-Esztergom a harmadik (266 ezer), míg Fejér megye a negyedik 226 ezer forinttal.

A lap egy korábbi elemzése alapján ír arról, hogy szó nincs arról, hogy az alacsonyabb bérekhez alacsonyabb árak is járnának a boltokban: azaz a legszegényebb régióban élőket még jobban érintik a folyamatosan emelkedő élelmiszerárak. Azaz az infláció is sokkal erőteljesebben fejti ki hatását ezekben a megyékben.