Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Egy kutatás szerint az oroszok kétharmada gondolja azt, hogy egy laborban hozták létre a koronavírust

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A legnagyobb orosz független közvélemény-kutató intézet, a Levada Központ friss felmérése szerint az oroszok 64 százaléka szerint a koronavírust mesterségesen, egy laboratóriumban hozták létre. A válaszadók 23 százaléka gondolja, hogy a vírusnak természetes eredete van, míg 13 százalékul nem tudott vagy akart válaszolni. 

Fotó: MAGDA GIBELLI/Sputnik via AFP

A Moscow Times cikke szerint az oroszok 56 százaléka válaszolta azt, hogy nem tart attól, hogy elkapja a vírust, míg 43 százalékuk tart ettől. A vírustól tartók aránya most volt a legalacsonyabb a mérések 2020 februári kezdete óta. 2020 októberében, amikor sok volt a fertőzött az országban, többségben voltak, akik féltek a vírus elkapásától, de mostanában kevesebb volt az új fertőzött Oroszországban is, és a cikk szerint emiatt is csökkenhetett az aggodalom az emberek körében.

Ezzel párhuzamosan nőtt a házi gyártású vakcinával szembeni fenntartásokkal élők aránya is: a válaszadók 62 százaléka mondta azt, hogy nem szeretné, ha Szputynikkal oltanák be, míg a válaszadók 30 százaléka szeretné ezt. A fiatal oroszok jóval szkeptikusabban (74 százalék) az orosz vakcinával szemben, mint idősebb társaik (56 százalék). 

Az oroszok négyötöde válaszolta azt, hogy ismer valakit, aki átesett már a víruson. A kutatás február 18-a és 24-e között zajlott, 1600 embert kérdeztek meg ötven régióból.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.