Friss kutatás: az AstraZeneca és a Pfizer vakcinájából az első oltás is 80 százalékos védettséget ad a súlyos megbetegedéssel szemben

járvány
2021 március 01., 19:13

A hétfőn ismertetett legfrissebb brit szakértői tanulmány szerint az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár, illetve a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyaga már egyetlen dózis beadása után is nagy hatékonysággal előzik meg a kórházi kezelést igénylő súlyos Covid-19 megbetegedés kialakulását a koronavírus-fertőzött idős emberek körében.

Az angliai közegészségügyi szolgálat (Public Health England, PHE) által hétfő este ismertetett vizsgálati eredmény szerint

a 80 év feletti korosztályban mindkét vakcina első dózisa a beadás utáni harmadik-negyedik héten egyaránt 80 százalék feletti hatékonysággal előzi meg az olyan súlyosságú megbetegedést, amely miatt a pácienst kórházba kell szállítani.A tudósok ennek ellenére felhívják a figyelmet, hogy a legbiztosabb védelemhez két oltásra van szükség.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter hétfőn azt mondta, hogy az oltások hatékonysága most már egyértelműen látszik a meredeken csökkenő nagy-britanniai megbetegedési és halálozási adatokban. Nagy-Britanniában már 20 millió ember, a felnőtt lakossát harmada megkapta az első oltását. (MTI)