Korrupció miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

külföld
2021 március 01., 13:44

Egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés és korrupció miatt Nicolas Sarkozy volt francia államfőt hétfőn a párizsi büntetőbíróság.

A volt köztársasági elnököt és ügyvédjét, Thiery Herzogot azzal vádolták, "korrupciós paktumot" kötött egy magas rangú vizsgálóbíróval, Gilbert Azibertel. Sarkozy a vád szerint megbízta az ügyvédjét, hogy vesztegesse meg a bírót, mondja neki azt, hogy el tudnak neki intézni egy kényelmes állást a Côte d’Azur-ön, ha információkat szivárogtat ki egy, a volt elnök elleni büntetőügyről. Herzog és Azibert is hasonló büntetést kapott.

Nicolas Sarkozynek egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, az ítélet ellen várhatóan fellebbezni fog. A Guardian szerint

a volt elnök várhatóan egy napot sem fog majd börtönben tölteni az ügy miatt, a politikai visszatérésről szőtt álmairól viszont várhatóan le kell majd mondani az ítélet miatt. Az exelnök ellen több eljárás is folyamatban van, de ez volt az első, amely bírósági szakaszba került, és az első alkalom az 1958 óta tartó V. köztársaság történetében, hogy korrupció gyanújával kellett egy volt államfőnek bíróság elé állnia.

Sarkozy természetesen tagadja a bűnösségét és a tárgyalás előtt arról beszélt, hogy örül az eljárásnak, mert végre tisztázhatja a nevét. A volt elnököt és ügyvédjét 2013 óta megfigyelte a rendőrség, először azért, mert felmerült a gyanú, hogy Sarkozy 50 millió euró tiltott támogatást kapott a líbiai diktátortól, Muammar Kadaffitól még 2007-ben. Így derült ki, hogy Sarkozy megvesztegette a bírót, akitől egy másik korrupciós ügyről akart információt szerezni, arról, amely szerint tiltott támogatást kapott Liliane Bettencourttól, a L'Oreal cég örökösétől. A sors iróniája, hogy ezt az ügyet végül ejtették, de most mégis ennek kapcsán találta bűnösnek a bíróság. (Guardian)