Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án.Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az elmúlt héten országos átlagban újra nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölték a kormányzati koronavírus-honlapon.

Azt írták: a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsen és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést. Csak Zalaegerszegen regisztráltak csökkenő tendenciát.

Alacsony koncentrációt már csak Eger és Zalaegerszeg esetében mértek, de a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, Székesfehérváron és Szekszárdon az átlagosnál magasabb mértékben nőtt a koncentráció.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Azt írják, „az eredmények is megerősítik, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk”, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a már jól ismert megelőző intézkedésekre, és aki teheti, éljen a védőoltás lehetőségével.

Rusvai Miklós víruskutató a múlt héten azt mondta, erősen kell figyelni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani a járványügyi számokban.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.