Nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

járvány
2021 március 01., 14:13
Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án.
photo_camera Adamcsik Orsolya, a Pannon Egyetemhez tartozó Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ kutatója centrifugába helyez mintát, amikor szennyvízből készít a koronavírus kimutatására alkalmas koncentrátumot a MOL nagykanizsai laborjában 2020. április 20-án. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

Az elmúlt héten országos átlagban újra nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölték a kormányzati koronavírus-honlapon.

Azt írták: a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsen és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést. Csak Zalaegerszegen regisztráltak csökkenő tendenciát.

Alacsony koncentrációt már csak Eger és Zalaegerszeg esetében mértek, de a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, Székesfehérváron és Szekszárdon az átlagosnál magasabb mértékben nőtt a koncentráció.

photo_camera Fotó: koronavirus.gov.hu

Azt írják, „az eredmények is megerősítik, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk”, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a már jól ismert megelőző intézkedésekre, és aki teheti, éljen a védőoltás lehetőségével.

Rusvai Miklós víruskutató a múlt héten azt mondta, erősen kell figyelni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani a járványügyi számokban.