Razzia az FC Barcelona székházában, a volt elnököt is elvitték a katalán rendőrök

Spanyolország
2021 március 01., 11:12

A katalán rendőrség hétfő reggel szállta meg a klub irodáit, és a rendőrök elvitték a klub több jelenlegi és egykori befolyásos vezetőjét is. A Marca reggeli értesülései szerint a múlt februárban kirobbant "Barcagate"-botrány miatt: akkor derült ki, hogy a klub több vállalattal is kapcsolatban volt, melyeknek lejárató kampányokat kellett vezetniük olyan személyek ellen, akik szemben álltak Josep Maria Bartomeu volt elnökkel. A három éven át tartó besározási kísérlet célpontja volt többek között Lionel Messi, Pep Guardiola, Xavi és Gerard Pique is.

Josep Maria Bartomeu
photo_camera Josep Maria Bartomeu Fotó: JOSEP LAGO/AFP

Bartomeu megítélésének sokat ártott a botrány, de végig tagadta, hogy köze lett volna a lejáratások megrendeléséhez. Az ügyre végül egy szivárogtatónak hála derült fény, így derült ki, hogy a I3 Ventures nevű vállalat Twitter- és Facebook-felhasználói fiókokon keresztül próbálta a közvéleményt Bartomeu számára kedvező irányba hangolni. Ezekben a posztokban többek között támadták Messit, amiért nem írta alá az új szerződését, vagy Pique-t, amikor kiderült, hogy épp a Davis Kupa teniszverseny megreformálásán dolgozik.

A Marca hétfő délben arról írt, hogy a rendőrök elvitték Josep Maria Bartomeu-t is, aki 2020-ig volt a klub elnöke. Elvitték ezen kívül a klub vezérigazgatóját, Óscar Grau-t, illetve az egyik vezető jogászt, Roman Gómez Pontit is.

Bartomeu tavaly októberben mondott le, ezzel megelőzte a bizalmi szavazást, ami novemberben várt volna rá, miután 20 ezer pártoló tag a távozását követelte. Hat éven át vezette a klubot, elég tragikus örökséget hátrahagyva: a csapat rettentően eladósodott, és legjobbjuk, Lionel Messi is a távozást fontolgatta. Az FC Barcelona élére új elnököt elvileg a jövő hétvégén terveznek választani.