XVI. Benedek szerint veszélyes Ferenc pápa iraki látogatása

vallás
2021 március 01., 14:46

XVI. Benedek nyugalmazott pápa veszélyesnek tartja utódja március 5. és 8. között tervezett iraki látogatását, többek között a koronavírus-járvány miatt.

„Úgy gondolom, hogy nagyon fontos ez az út” – mondta 93 éves korábbi katolikus egyházfő az Il Corriere della Sera olasz napilapnak adott interjúban. Azt mondta: „Sajnos rendkívül nehéz időszakra esik, és ez veszélyessé teszi a látogatást, biztonsági okokból és a Covid-19 betegség miatt. Emellett ott van még az instabil iraki helyzet. Imáim elkísérik Ferencet.”

Járványügyi szakemberek szerint is aggályokat vet fel Ferenc pápa iraki látogatása, miután az biztosan tömegeket fog vonzani, miközben emelkedőben van az új koronavírus-fertőzöttek száma a közel-keleti országban.

Most látogat először pápa Irakba, az utat így sokan történelmi jelentőségűnek tartják.

A szervezők közölték, hogy ellenőrizni fogják a maszkviselésre és a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírások betartását, illetve korlátozni fogják a létszámot.

A vatikáni delegáció minden tagját, illetve a velük utazó kb. 70 újságírót mind beoltották már.

Irakban eddig 692 241 fertőzöttet és 13 383 halálos áldozatot regisztráltak, az új esetek száma napi 4000 körül van.

Ferenc pápa (j) elődjével, XVI. Benedekkel, aki hét évvel ezelőtti visszavonulásakor azt ígérte, elvonul a világtól, de azóta rendszeresen száll vitába utódjával.
photo_camera Ferenc pápa az elődjével, XVI. Benedekkel, aki hét évvel ezelőtti visszavonulásakor azt ígérte, elvonul a világtól, de azóta rendszeresen száll vitába utódjával. Fotó: AFP

XVI. Benedek 2005-ben lett pápa, és 2013-ban – a 13. századi V. Celesztin és a 15. századi XII. Gergely után – ő lett a harmadik egyházfő, aki önként mondott le.