A szegedi egészségügyi dolgozók többsége ugyan aláírta az új szerződést, de záradékában felmondással fenyeget

POLITIKA
2021 március 02., 05:46

A Szegedi Tudományegyetemhez tartozó klinikák dolgozói nyílt levélben (.pdf) jelentették be, hogy ugyan aláírták új szerződéseiket, ám ha az Egyetem és a Klinikai Központ vezetése május 31-ig nem teljesíti kéréseiket, akkor tömegesen fognak felmondani.

Oltópont az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. A SZAKK több dolgozója hétfőn csak külön záradékkal írta alá új szerződését, sokan még úgy se.
photo_camera Oltópont az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. A SZAKK több dolgozója hétfőn csak külön záradékkal írta alá új szerződését, sokan még úgy se. Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Szegedi Tudományegyetem SZAKK Sebészeti Klinika, Urológiai Klinika, Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály, Idegsebészeti Klinika, Pszichiátriai Klinika, Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet és Arc-, Állcsont- és Szájsebészeti Klinika egészségügyi dolgozói már február 26-án jelezték az egyetem vezetésének, hogy elégedetlenek az érdekeik képviseletével, és elfogadhatatlannak tartják az ajánlott szerződési feltételeket. Kifogásolták az ügyeleti időre lecsökkentett bért, a pótlékok elvételét, illetve azt, hogy erről még csak nem is egyeztettek velük.

Mivel lényegi választ nem kaptak követeléseikre, hétfőn, a határidőig "számos kolléga döntött úgy, hogy nem köti meg a szerződést". A többség ugyanakkor "a betegellátás érdekeit szem előtt tartva" végül most még nem hagyta ott az egészségügyet. Az aláírt szerződéseket záradékkal látták el, amelyben nyilatkoznak, hogy "amennyiben 2021. május 31-ig a Klinikai Központ és az Egyetem vezetése nem teljesíti az elvárt feltételeket, akkor a kollektíva él a munkaviszony felmondásának lehetőségével".

Levelükben megemlítik, hogy az egyetem vezetése a fenntartó minisztériumra hárította a felelősséget, mivel az a többi egyetemi centrumtól elmaradó mértékben finanszírozza a szegedi klinikai központot, ezért az állami finanszírozás mielőbbi rendezését is követelik.

Szegeden a klinikai központ vezetése korábban azzal fenyegette a dolgozókat, hogy aki "nem írja alá a szerződést, és végkielégítéssel megy el, nem jöhet vissza az SZTE-re dolgozni, sem 1 év múlva, sem 5-10 év múlva".