Első fokon börtönbüntetésre ítélték a volt román elnök lányát

külföld
2021 március 02., 12:38

Többrendbeli pénzmosás és vesztegetésre való felbujtás vádjával letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bukaresti táblabíróság Ioana Basescut, a volt elnök, Traian Basescu lányát, illetve Elenda Udrea volt turisztikai minisztert.

Elena Udrea volt turisztikai miniszter, a volt elnök, Traian Basescu pártfogoltja és bizalmasa.
photo_camera Elena Udrea volt turisztikai miniszter, a volt elnök, Traian Basescu pártfogoltja és bizalmasa. Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

A vád szerint Udrea 2009-ben Udrea miniszteri befolyásával visszaélve több vállalkozót is arra kényszerített, hogy fiktív szolgáltatásokra százezer eurós nagyságrendben utaljanak át pénzeket az államfőnek kampányanyagokat készítő reklámügynökség számlájára. A közjegyzőként dolgozó Ioana Basescu pedig apja újraválasztása után egy állami cég vezérigazgatóját próbálta rávenni, hogy adjon százezer eurót Basescu kampányadósságainak kifizetésére.

A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádja szerint a vállalatigazgató végül csak az összeg negyedét utalta át, abból az elnök lánya és akkori élettársa Kubába utazott.

A 2017-ben indult ügyben egy publicistát is megvádoltak hamis tanúzással és bűnpártolással, őt a táblabíróság felmentette. Az ügy többi, az illegális kampányfinanszírozásban szerepet játszó vádlottját három és hat év közti börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős, a legfelsőbb bíróságon lehet fellebbezni ellene.

Basescu 2009-ben az elnökválasztás második fordulójában alig több mint fél százalékkal, mindössze hetvenezer szavazattal győzte le szociáldemokrata riválisát úgy, hogy az érvénytelen szavazatok száma a két jelölt közti különbség kétszerese volt. (Via MTI)