A felmondások miatt átmenetileg leállt a Szent Imre Kórház kardiológia részlege

Egészségügy
2021 március 03., 18:32

Egy kiszivárgott levél alapján az RTL Híradója arról számolt be, hogy a Szent Imre Kórház kardiológiai szubintenzív részlege „humánerőforrás-hiány miatt március 1-jén, 19 órától beteget fogadni és ellátni nem képes”. Hétfőn írtunk arról, hogy az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződés miatt az intézmény egészségügyi osztályán dolgozó 17 szakápoló és 3 orvos mondott fel.

Ahogy arról írtunk, a törvényben a béremelésért cserébe azt kérte, vagy inkább írta elő a kormány, hogy az egészségügyi dolgozók, ápolók és orvosok egyaránt írjanak alá egy új, egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést, amelynek értelmében elveszítik közalkalmazotti státuszukat, sztrájkolniuk nagyjából csak az állam engedélyével lehet és kollektív szerződést sem köthetnek. Valamint vállalják, hogy ha az állam szükségesnek látja, átvezényelheti az egészségügyi dolgozókat egy másik kórházba, akár az ország másik felére, 1+1 évre, és hogy az egészségügyi dolgozók csak engedélyeztetés után vállalnak másod- vagy harmadállást más kórházakban, vagy a magánegészségügyben. Ráadásul az ápolóknak úgy kellett mindezt vállalniuk, hogy nem is kaptak érte béremelést.


A Szent Imre Kórház szerdán az RTL-nek azt mondta, hogy az új jogviszonyról szóló szerződést a munkatársak több mint 90 százaléka aláírta, így „zavartalan a betegellátás”. A részleg bezárásáról a kórház az oldalán azt írta: „A Kardiológiai Szakági Szubintenzív Részlegen kezelendő betegeket kényszerültünk átmenetileg, nagyon rövid időre más intézetbe irányítani. Ugyanakkor más kórházak területéhez tartozó belgyógyászati és gasztroenterológiai kezelésre szoruló betegeket azokból a körzetekből is intézményünk fogadja. Az átmeneti átirányítás miatt a páciensek nem szenvednek hátrányt, éppen a maximális betegbiztonság indokolta ezt a döntést.”

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerdán arról számolt be, hogy 2021. március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, vagyis több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést.

És 4000-en döntöttek a kilépés mellett. Ezzel párhuzamosan közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe.