Egymás után törlik a szóbeli felvételiket a középiskolák

oktatás
2021 március 03., 14:06

A napokban több budapesti és vidéki középiskolában is arról értesítették a szülőket, hogy törölték a szóbeli felvételi vizsgákat a fokozódó járványhelyzet miatt, írja az Eduline. A lap szerint máshol már korábban úgy döntöttek, hogy idén online szóbeliztetik a jelentkezőket.

A budapesti BKSZC Pogány Frigyes Technikum arról írt a szülőknek és a diákoknak, hogy az elmaradó szóbelik miatt a felvételi rangsor a felvételizők hozott pontjaiból és az írásbeli felvételi tesztek eredményéből áll majd össze. A szintén fővárosi Arany János Technikum és Szakképző Iskolában, illetve a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában is elmaradnak a szóbelik. Az utóbbiban a jelentkezőket általános iskolai jegyeik és a központi írásbeli vizsgán elért eredményük alapján fogják rangsorolni.

Ugyanakkor a nyelvi tagozatokon, a kéttannyelvű, illetve a művészeti képzéseken így is meg tervezik tartani a felvételiket, itt a meghallgatottak számának korlátozásával próbálják csökkenteni a fertőzésveszélyt.

Megemlítik a Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumot is, ahol a megszokottnál jóval szigorúbb szabályok mellett tartják mega felvételiket: a szokásos lázmérés és kézfertőtlenítés után a felvételizőknek át kell adniuk az egészségi állapotukról szóló dokumentumot, amiben nyilatkoznak arról hogy az elmúlt 10 napban nem kerültek szoros kontaktusba koronavírusos személlyel, illetve nincs légúti fertőző betegségre utaló tünetük, például nem köhögnek, nem fáj a torkuk, nincs hasmenésük vagy lázuk. Valamint kötelezővé tették legalább FFP2-es hatékonyságú maszk viselését. Akiknél csak sima textil- vagy sebészmaszk van, a portán vehetnek komolyabbat.