Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Texasban már lazítanak, eldobják a maszkot

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Itt az ideje, hogy száz százalékosan megnyissuk Texast – jelentette be kedden az állam republikánus kormányzója, Greg Abbott.

A nyitás ebben az esetben gyakorlatilag a teljes lazítást jelenti, vagyis azt, hogy már nem kötelező a maszkviselés – amit Biden hivatalba lépése másnapján, január végén vezetett csak be országszerte –, és a jövő héttől a tervek szerint minden újra teljesen kinyithatna. Hasonló bejelentéseket tettek más déli államokban, Michiganben, Louisianában és Mississippiben is.

Greg Abbott szerint Texas állam már sokkal jobb helyzetben van az oltások miatt, szerinte mindenképpen itt az ideje a nyitásnak, mert túl sok az olyan ember, aki a járványügyi korlátozások miatt nem tud dolgozni. 

Ezzel szemben a Biden-adminisztráció úgy fogalmazott, a járványügyi intézkedések továbbra is szükségesek. Az elnök kedden azt mondta, az ország jó úton halad ahhoz, hogy május végére minden felnőtt számára elegendő vakcinájuk legyen.

A járványügyi központ vezetője arra figyelmeztett, hogy egy mostani lazítás esetén jöhet akár a negyedik hullám is. Bár az elmúlt napokban a fertőzések és a halálesetek száma is csökkent, más országokhoz képest még mindig magasak a számok.

Texasban a járvány kezdete óta eddig több mint 43 ezer halálesetet regisztráltak, ez a harmadik legmagasabb szám, ha állami szinten nézzük a halálozási adatokat az USA-ban. Az Egyesült Államokban eddig több mint 28 millió fertőzöttet és 516 ezer halottat regisztráltak. 

(BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.