Indiában a legfelsőbb bíró lemondását követelik, miután azt javasolta egy erőszakolónak, vegye feleségül iskoláslány áldozatát

nők elleni erőszak
2021 március 04., 07:21

Már több mint ötezer aláírás gyűlt össze azon nyílt levélen, amiben Sharad Arvind Bobde, India legfelsőbb bírójának lemondását követelik, miután a bíró azt javasolta egy erőszakolónak, hogy ha meg akarja úszni a börtönt, vegye feleségül iskoláslány áldozatát. Pontosabban úgy fogalmazott: „Ha feleségül akarod venni, segíthetünk. Ha nem, akkor elveszíted a munkádat és börtönbe kerülsz.”

A lemondást követelő nyílt levél szerint a férfit azzal vádolják, hogy négy évvel ezelőtt egy iskoláslányt megkötözött, fojtogatott és többször is megerőszakolt, majd megfenyegette, hogy leönti benzinnel és felgyújtja, illetve megöli a testvérét is.

„Azzal, hogy ennek az erőszakolónak azt javasolja, hogy vegye feleségül áldozatát, ön, India legfelsőbb bírája az áldozatot örök életre szóló erőszakra ítélné és felkínálná bántalmazójának, aki miatt öngyilkos is próbált lenni” – áll a levélben, amiben Bobde lemondását azért is követelik, mert egy másik esetben a bíró megkérdőjelezte, hogy egy házaspár esetében egyáltalán előfordulhat-e nemi erőszak.

„Lehet, hogy a férj egy erőszakos ember, de nevezhetjük-e erőszaknak a nemi érintkezést egy törvényes házasságban élő férfi és nő között?” – tette fel akkor a kérdést a bíró. Indiában a házasságon belüli nemi erőszak nem számít bűncselekménynek.

Bobde egyelőre nem reagált a lemondását követelő levélre és a kritikákra. (Al Jazeera)