Kazincbarcikán gyorséttermet terveztek egy játszótér helyére, de a polgármester közölte, hogy nem ott lesz

vidék
2021 március 04., 08:13

Kisebb felzúdulást okozott egy tervezett gyorsétterem Kazincbarcikán.

Az ellenzéki vezetésű Kazincbarcika önkormányzata úgy döntött, módosítja (pdf) a Móricz Zsigmond tér környéken a településrendezési tervét.

A terv szerint a jelenlegi zöld területből, aminek egy része játszótérként funkcionál, lecsípnek egy darabot, és átminősítik vegyes intézményi területté, és a területen egy gyorséttermet húznának fel.

photo_camera Fotó: onkportal.hu
photo_camera Fotó: onkportal.hu

A mellékelt tervben a hivatalos indoklás az, hogy a tér előtt elmenő utca arculatát összehangolják, és a terület átminősítését az önkormányzat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította. Azt írták, „a tervezett településrendezési terv módosítások nem járnak a környezet terhelések növekedésével”, „a környezeti értékelés lefolytatását az államigazgatási szervek a lefolytatott eljárás során nem tartották szükségesnek”. „A Képviselő‐ testület az államigazgatási szervek véleményeinek figyelembe vételével határozatban dönt majd a vizsgálat szükségességéről, melynek elkészítése nem valószínűsíthető” – írták.

A terv nem mindenkinek tetszett: a Facebookon alakult egy 600 fős csoport, ahol tiltakoznak a térre tervezett gyorsétterem ellen, a tiltakozásba a Mi Hazánk is beszállt.

Kazincbarcikán egyébként nincsen jelen egyik nagyobb gyorséttermi lánc sem, nincs McDonald's vagy Burger King, sem KFC, Miskolcig kell menni, ha valaki erre vágyik. (Játszótérből viszont több van a városban, és nem messze található egy nemrég épült, nagy, modernebb játszótér is, igaz, ez a Móricz Zsigmond téri panelházakban lakóknak messzebb van.)

Kerestük a tervvel kapcsolatban Szitka Péter polgármestert, aki időközben szerdán azt írta a Facebook-oldalán, hogy egy „gyorsétterem érkezése egy közepes város életében mindig rang”, és ő évek óta szeretné, hogy jöjjenek.

Azt írta: „A közigazgatásban elindított eljárás már korábban okafogyottá vált, hiszen egyeztetve Lövey Zoltán önkormányzati képviselővel és főépítész úrral közös álláspontunkat rögzítettük.”

Azt írta, már február 15-én „meghatározásra került, hogy a helyszínt azaz a Móricz Zsigmond teret nem tudjuk gyorséttermi helyszínnek elfogadni”.

Szitka azt is írja: „Szándékom van lobbizni, hogy a gyorséttermek jöjjenek Kazincbarcikára. Amint konkrétum van tájékoztatjuk a város lakosságát.”