Megszüntetik a POSZT-fesztivált, vagyis a Pécsi Országos Színházi Találkozót

KULTÚRA
2021 március 04., 09:08

A kormány kultúrharcának legfrissebb zsákmánya a Pécsi Országos Színházi Találkozó, ami nemcsak nevet vált, de végleg el is tűnhet a kínálatból – írja a HVG. A lapnak Pécs polgármestere, Péterffy Attila azt mondta, hogy a kisebbségi tulajdonos, vagyis Vidnyánszky Attiláék a két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezték a megszüntetést.

A Vidnyánszky által vezetett Magyar Teátrum Társaság (MTT) titkára, Szabó László szerint viszont közösen döntöttek a megszüntetésről, mert a POSZT „elfáradt, és Pécsnek nem is volt annyira fontos”.

Pécs polgármestere úgy fogalmazott, hogy eszükben sincs elengedni a POSZT-ot, vételi ajánlatot tesznek az MTT-nek, és vizsgálják, hogy akár állami támogatás nélkül is megrendezzék a színházi találkozót, „amely a város egyik fontos kulturális brandje”.

A HVG emlékeztetett arra is, hogy Vidnyánszky 2011-ben egy interjúban úgy fogalmazott: „Az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat.”

Péterffy Attila polgármester elmondása szerint a minisztérium a pécsi színház állami finanszírozásáról folyó tárgyalásokon is megpróbálkozott a zsarolással. Azt a feltételt szabta volna a dotációnak, hogy a város adja el az államnak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t és benne a vidék legnagyobb és legmodernebb koncerthelyszínét, a Kodály Központot.