Irakba utazott Ferenc pápa

március 5., péntek 20:51

Irakba utazott pénteken Ferenc pápa, ezzel ő az első katolikus egyházfő, aki a közel-keleti országba utazott. A katolikus egyházfő biztonsági és járványügyi aggodalmak ellenére látogatott a többségében síita muszlimok lakta Irakba. Évek óta tervezett útját eddig a térségben dúló konfliktusok akadályozták. A pápa a koronavírus-világjárvány miatt tizenöt hónapja nem tett apostoli látogatást egyetlen országban sem.

A katolikus egyházfő azt mondta, a remény zarándokaként látogat el a háború és terrorizmus sújtotta térségbe, "vigaszt és gyógyulást kérve a sebekre".A reptéren Musztafa al-Kádimi iraki miniszterelnök fogadta a pápát. A reptérhez vezető út két oldalán több százan gyűltek össze, hogy üdvözöljék a katolikus egyházfőt. Bagdad utcáit megtöltötték a pápa fotói és a Vatikán lobogói. Az ilyenkor megszokott nyüzsgés azonban elmaradt, mert vasárnap estig kijárási korlátozásokat léptettek életbe.

A pápa biztonságát több ezren vigyázzák, és látogatása miatt új ellenőrzőpontokat állítottak fel az iraki fővárosban.

Megérkezése után Ferenc pápa a bagdadi elnöki palotában a politikai élet képviselőivel, majd a Miasszonyunkról elnevezett szír katolikus székesegyházban püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel találkozik. A legnagyobb bagdadi keresztény templom 2010-ben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet merényletének célpontja volt, a támadásban 58-an veszítették életüket.

A katolikus egyházfő szombaton az ország déli részébe látogat: a síita vallási és politikai központként, valamint a Mekka után a második legnagyobb muzulmán zarándokhelyként ismert Nedzsefben a pápát Ali asz-Szisztáni nagyajatollah, a helyi síiták legbefolyásosabb vezetője fogadja. Szisztáni az utóbbi években többször emelt szót amellett, hogy a keresztény közösségeket meg kell tartani Irakban.

Vasárnap Ferenc pápa az ország északi részén, az iraki Kurdisztánban található Ninivei-fennsík városait keresi fel. Moszul főterén a háború áldozataiért imádkozik. Felkeresi Karakost és Erbílt, utóbbi stadionjában tízezer ember előtt mond misét. Ferenc pápa hétfőn tér vissza a Vatikánba.

Irakban 1947-ben közel ötmillió keresztény élt, 2003-ra számuk 1,4 millióra csökkent, majd 2015-re néhány százezerre. A most 38 millió lakosú Irakban a hivatalos adatok 590 ezerre teszik a keresztények számát, 122 katolikus plébánia működik, 19 püspök szolgál az országban. (MTI)