Soron kívüli oltást és rendszeres tesztelést követel a bölcsődei szakszervezet

járvány
2021 március 05., 10:40

Az iskolákkal ellentétben a bölcsődéket egyelőre megpróbálják nyitva tartani, mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) ezután közleményt adott ki, amelyben

„bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását, illetve a már jogszabályban rögzített rendszeres tesztelés, tényleges soron kívüli végrehajtását”követeli. Bár a bölcsődéket az önkormányzatok tartják fenn, a szakszervezet szerint most az állam kötelessége biztosítani a vakcinákat és a teszteket is.

„Köztudott, hogy a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírust, és meg is betegedhetnek. A bölcsődei dolgozók a munkájukat nem 1,5 méteres távolságból végzik, hanem a gyermekek közvetlen testközelében, így a fizikai távolságtartás a bölcsődés korosztály nevelése és gondozása során lehetetlen” - írják.

Fertőtlenítést végeznek az erdélyi Csíkszereda bölcsődéjében 2020. március 11-én. Mától március 22-ig felfüggesztették a tanítást minden romániai óvodában és iskolában, hogy megelőzzék a a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedését.
photo_camera Fertőtlenítést végeznek az erdélyi Csíkszereda bölcsődéjében 2020. március 11-én. Fotó: Veres Nándor/MTI/MTVA