70 évesen fiókája lett a világ legidősebb ismert madarának

élet és halál
2021 március 06., 07:52

Fiókája született a legidősebb ismert madárnak a Földön. Wisdom, a Laysan-albatrosz legalább 70 éves, és február elején újabb utódja kelt ki egy tojásból az amerikai, Csendes-óceán menti rezervátumban, írja a BBC.

photo_camera Fotó: RIENDS OF MIDWAY ATOLL NWR

Laysan-albatroszok általában 12-40 év között élnek, de Wisdomot a kutatók már 1956 óta ismerik. A fióka apja Akeakamai névre hallgat, a két madár 2012 óta alkot egy párt. Az albatroszok jellemzően egész életre szóló kapcsolatokban élnek, de a kutatók feltételezése szerint Wisdomnak korábban volt más párja ki, ám ő időközben meghalt.

Ugyan Wisdom még februárban keltette ki fiókáját, de a nemzeti park munkatársai csak ezen a héten hozták nyilvánosságra a hírt. A tojást még novemberben tojta, utána Wisdom visszatért az óceán fölé halászni, míg a tojáson főleg párja, Akeakamai üldögélt. Mint a kutatók elmondták, az albatroszszülők megosztják egymás között a keltetési feladatokat, ahogy a fiókák ellátását is.

A nemzeti park munkatársai szerint Wisdomnak élete során 30-36 fiókája is lehetett. Az albatroszok pár évente mindössze egyetlen tojást tojnak.