A mexikói elnök egy háromméteres fém fallal készül a nőnapra

nők elleni erőszak
2021 március 06., 19:13

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador utasítására felhúztak egy három méter magas fém falat az elnöki palota köré, amiért a Nemzetközi nőnap alkalmából tüntetést szerveztek az országban, ahol 130 százalékkal nőtt 2015 és 2020 között a nők ellen elkövetett gyilkosságok száma.

Szintén falat húztak Mexikóváros belvárosának más emblematikus épületei és műemlékei köré is, ahol egy évvel ezelőtt nőnapon emberek tízezrei tiltakoztak a nők ellen tomboló erőszak és az erőszak büntetlensége ellen.

photo_camera Tüntetés a palota előtt 2020 novemberében. Fotó: EYEPIX/NurPhoto via AFP

„Kerülnünk kell azoknak az embereknek a provokációját, akik csak kárt akarnak okozni. Képzeljék el, ha nem vigyázunk a nemzeti palotára, és megrongálják, akkor az milyen képet fog üzenni rólunk a világnak? ” - mondta Lopez Obrador egy jukatani rendezvényen.

Azt is hozzátette, hogy támogatja a békés felvonulást, majd elkezdett példálózni az ő 2006-os tüntetésével, ahol ők bizony egy üveget sem törtek be. Olga Sanchez Cordero belügyminiszter a Twitteren azt írta hogy a falak „a nők védelmét szolgálják”.

Az elmúlt évben legalább 939 nő lett gyilkosság áldozata Mexikóban. (Reuters)