Már háziorvosok is felírhatják a favipiravirt

járvány
2021 március 06., 18:47

„Külön engedély nélkül alkalmazható, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező koronavírus fertőzött járóbetegek kezelésére” - áll Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere háziorvosoknak küldött levelében.

Az RTL Híradó beszámolója szerint novemberben több millió adag favipiravir tabletta érkezett Kínából és Japánból, de ezeket akkor még csak a kórházakban használhatták a covidos betegeken, most viszont a háziorvosok is felírhatják. Ennek az egyetlen feltétele, hogy a beteg aláírjon egy beleegyező nyilatkozatot.

A gyógyszert eredetileg az influenza ellen fejlesztették ki, de enyhe és középsúlyos koronavírusos tüneteket produkálók esetében rövidítheti a betegség lefolyását, illetve elkerülhető vele a kórházi kezelés.

Az RTL riportjából az derül ki, hogy van olyan háziorvos, aki szerint már rég meg kellett volna tenni ezt a lépést, egy másik háziorvos szerint azonban ezzel óriási felelősség hárul rájuk, mert a mellékhatások miatt az időseknél csak szoros orvosi felügyelet mellett lehetne alkalmazni, amire az oltási kampány közepén nincs kapacitás.