Koronavírus-számok Magyarországon 04.21.
Elhunytak + 207 Σ 25 787
Kórházban - 505 Σ 8 097
Fertőzöttek + 2 527 Σ 757 360
Tesztek + 22 435 Σ 5 179 517
Oltottak + 46 544 Σ 3 363 596

Már háziorvosok is felírhatják a favipiravirt

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Külön engedély nélkül alkalmazható, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező koronavírus fertőzött járóbetegek kezelésére” - áll Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere háziorvosoknak küldött levelében.

Az RTL Híradó beszámolója szerint novemberben több millió adag favipiravir tabletta érkezett Kínából és Japánból, de ezeket akkor még csak a kórházakban használhatták a covidos betegeken, most viszont a háziorvosok is felírhatják. Ennek az egyetlen feltétele, hogy a beteg aláírjon egy beleegyező nyilatkozatot. 

A gyógyszert eredetileg az influenza ellen fejlesztették ki, de enyhe és középsúlyos koronavírusos tüneteket produkálók esetében rövidítheti a betegség lefolyását, illetve elkerülhető vele a kórházi kezelés.

Az RTL riportjából az derül ki, hogy van olyan háziorvos, aki szerint már rég meg kellett volna tenni ezt a lépést, egy másik háziorvos szerint azonban ezzel óriási felelősség hárul rájuk, mert a mellékhatások miatt az időseknél csak szoros orvosi felügyelet mellett lehetne alkalmazni, amire az oltási kampány közepén nincs kapacitás. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó