A pápa találkozott Abdullah Kurdival, akinek hároméves kisfia vízbe fulladt Törökország partjainál

Iraki látogatásának harmadik napján Ferenc pápa találkozott Abdullah Kurdival, akinek kisfia hat éve fulladt vízbe Törökország partjainál. Alan Kurdi homokban fekvő holttestéről megrázó fényképek készültek, amik bejárták a világsajtót, és a 2015-ös menekültválság szimbólumává váltak.

Fotó: -/AFP

A Vatikán közleménye szerint az egyházfő hosszasan beszélgetett a férfivel Erbílben, az iraki kurd autonóm régió fővárosában. Azt írják, a pápa meghallgatta, milyen fájdalmakat okozott Kurdi számára családja elvesztése, az édesapa pedig köszönetet mondott a pápának, amiért szívén viseli „a megértést, békét és biztonságot kereső migránsok sorsát, akik az életüket kockáztatva hagyják el otthonaikat”.

Abdullah Kurdi feleségével és két gyermekével 2015-ben kért menedékkérelemet Kanadában, de visszautasították, így szeptemberében egy csónakkal elindultak Görögország irányába, ám Törökország partjainál felborultak. A hároméves Alan Kurdi mellett édesanyja és testvére is életét vesztette.

Nagy figyelem kíséri Ferenc pápa iraki látogatását, mely során találkozott az iraki síiták legbefolyásosabb vezetőjével, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal is. A beszélgetés egyik kiemelt témája az iraki keresztény közösség sorsa és a békés együttélés volt.

Vasárnap az ország északi részén, az iraki Kurdisztánban található Ninivei-fennsík városait kereste fel. Hétfőn tér vissza a Vatikánba. (Reuters)