A pápa találkozott Abdullah Kurdival, akinek hároméves kisfia vízbe fulladt Törökország partjainál

március 8., hétfő 5:24

Iraki látogatásának harmadik napján Ferenc pápa találkozott Abdullah Kurdival, akinek kisfia hat éve fulladt vízbe Törökország partjainál. Alan Kurdi homokban fekvő holttestéről megrázó fényképek készültek, amik bejárták a világsajtót, és a 2015-ös menekültválság szimbólumává váltak.

Fotó: -/AFP

A Vatikán közleménye szerint az egyházfő hosszasan beszélgetett a férfivel Erbílben, az iraki kurd autonóm régió fővárosában. Azt írják, a pápa meghallgatta, milyen fájdalmakat okozott Kurdi számára családja elvesztése, az édesapa pedig köszönetet mondott a pápának, amiért szívén viseli „a megértést, békét és biztonságot kereső migránsok sorsát, akik az életüket kockáztatva hagyják el otthonaikat”.

Abdullah Kurdi feleségével és két gyermekével 2015-ben kért menedékkérelemet Kanadában, de visszautasították, így szeptemberében egy csónakkal elindultak Görögország irányába, ám Törökország partjainál felborultak. A hároméves Alan Kurdi mellett édesanyja és testvére is életét vesztette.

Nagy figyelem kíséri Ferenc pápa iraki látogatását, mely során találkozott az iraki síiták legbefolyásosabb vezetőjével, Ali asz-Szisztáni nagyajatollahhal is. A beszélgetés egyik kiemelt témája az iraki keresztény közösség sorsa és a békés együttélés volt.

Vasárnap az ország északi részén, az iraki Kurdisztánban található Ninivei-fennsík városait kereste fel. Hétfőn tér vissza a Vatikánba. (Reuters)