Egy harvardi professzor szerint szerződéses szexmunkások voltak a japán hadsereg által megerőszakolt vigasznők

nők elleni erőszak
2021 március 08., 16:56

Óriási botrány lett egy harvardi professzor tanulmányából, amiben azt állítja, hogy a japán hadsereg nem kényszerített nőket szexrabszolgaságba, hanem szerződéses alapon, maguk döntöttek úgy, hogy beállnak bordélyházakba, hogy a katonák igényeit kielégítsék 1932 és 1945 között.

J Mark Ramseyer, a Harvard japán jogi tanulmányokkal foglalkozó professzora mintegy 200 ezer, főként koreai, de kis részben kínai, ázsiai és európai nőről írt tanulmányt, akiket a korábbi tanulmányok és feljegyzések szerint a japán hadsereg kényszerített arra, hogy bordélyházakban szolgálják ki a katonák igényeit, ők voltak az úgynevezett „vigasznők”.

photo_camera A vigasznők emlékére állított szobor Berlinben. Fotó: NOBUO ISHIZAKI/The Yomiuri Shimbun via AFP

A tavaly publikált Szerződéskötés a szexről a Csendes-óceáni háborúban című tanulmány szerint a vigasznők hálózata azonban színtiszta fikció, ugyanis a nők önként jelentkeztek a bordélyházakba szexmunkásnak és szerződést is írtak. Más kutatók azonban nem találtak bizonyítékot arra, hogy ezek a szerződések valóban léteznének. Tudósok százai írták alá azt a levelet, amely elítéli Ramseyer cikkét.

Dél-Koreában 1992 óta folyamatosan tüntetnek a nők és férfiak Szöulban a japán nagykövetség előtt, hogy helyreállítsák az egykori vigasznők méltóságát és jogait, ugyanis a japán kormány következetesen cáfolja a hadsereg tetteit. (Guardian)