Olyan sokan szelfiztek a sztárponttyal, hogy végül emiatt bukott le az orgazda

HAL
2021 március 08., 10:46

Lopás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség a Balatonból kifogott termetes pontyok eltulajdonítása, és a lopott állatok megvásárlása miatt egy horgász és egy halastó gazdája ellen - olvasható az ügyészség közleményében.

A vádirat szerint egy horgászengedéllyel rendelkező 37 éves férfi 2020 júniusában Balatonkenesénél egy 17 és egy 28 kilós pontyot fogott ki a tóból, melyeket az érvényes rendelkezések szerint a kifogásukat és fényképezésüket követően vissza kellett volna engednie a tóba.

A nagyobbik hal egy 120 cm hosszú kapitális ponty volt, melyet a korábbi években fényképeken megörökítve már többször kifogtak a Balatonból, majd a szabályoknak megfelelően vissza is engedtek a vízbe.

A férfi a két halat – melyek kifogását a nyilvántartásra szolgáló naplóban nem rögzítette – ehelyett egy Tolna megyei horgásztó 66 éves tógazdájának adta el, aki 345 000 forintot fizetett értük, miközben a két hal valós értéke 535 500 forint volt. A tógazda annak ellenére vette meg a halakat, hogy tudta, mindkettő a Balatonból származik, és az eladó úgy lopta őket. Az egyik halat később kifogták a horgásztóból, és a sikert büszkén posztolták is az interneten, majd a halat visszaengedték a tóba.

A hal azonban jellegzetes, az azonosítását megkönnyítő sérülésekkel rendelkezik, ezért a balatoni halgazdálkodást végző gazdasági társaságnál felismerték, és jelezték a tógazdának, hogy az állat a Balatonba való. A tógazda így a következő kifogáskor értesítette a cég munkatársait, akik a halat elszállították és visszaengedték a Balatonba.

Miután a kisebbik hal azonosítása nem volt lehetséges, a fennmaradó 107 000 forintos kárt az ügy horgász terheltje megtérítette a sértettnek.

Az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű terheltekkel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzésben próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, a horgász bűncselekménnyel szerzett haszna erejéig pedig vagyonelkobzást indítványozott. A bíróság az időközben meghozott büntetővégzésével a két terheltet az indítványnak megfelelően 2-2 évre próbára bocsátotta, továbbá a lopás elkövetőjével szemben vagyonelkobzást alkalmazott. A végzés nem jogerős.