Merkely elárulta, hogy a budapesti fertőzések 80-90 százalékát a brit vírusvariáns okozza

járvány
2021 március 09., 21:00

Kormánylapnak adott interjút Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, és mivel a hivatalos járványügyi tájékoztatás nagyon komoly hiányosságokkal működik Magyarországon, érdekes és fontos új információkat lehet megtudni egy ilyen interjúból is.

Merkely szerint a most bevezetett szigorítások hatására 3-4 hét múlva már kedvezőbb adatokat kell látnunk, akkor csökkenhet majd az új megbetegedések száma. Számít az is, hogy folyamatosan zajlanak az oltások: a Semmelweis rektora úgy fogalmazott, hogy optimista, szerinte a nehezén húsvétot követően túl lehetünk.

Elmondta azt is, hogy csökken a kórházba kerülők átlagéletkora, most a 30 és 60 év közötti korosztály fertőződik leginkább. Ennek a brit variáns az oka, amit a közösségekben lévő gyerekek és a munkába járó szülők terjesztenek leginkább, és közülük néhányan súlyosan megbetegednek.

Merkely ismét elmondta azt is, hogy szerinte az igazolt fertőzöttek száma messze elmarad a valódi fertőzések számától, és szerint a valódi átfertőződöttek aránya akár többmilliós is lehet.

„Becsléseim szerint, ha több mint 3 millió ember megkapja legalább az első oltást, érezhető lesz a védettség kialakulása” – tette hozzá a rektor, aki kiemelte, hogy fontos emlékezni rá, az sem lehet teljes biztonságban, aki már egyszer átesett a betegségen, mivel a gyógyulás után hat hónappal csökkenhet az ellenanyag mennyisége a szervezetben, de ennek jelentősége klinikailag még nem tisztázott.

Merkely beszélt arról is, hogy a brit vírusvariáns „nagyon gyorsan terjed, így ha valaki egyetlen hibát elkövet a védekezésben - például tíz-tizenöt percet eltölt egy fertőzöttel zárt helyen maszk nélkül, vagy nem fertőtleníti alaposan a kezét, vagy nem tartja a távolságot -, könnyebben elkapja a vírus most terjedő angol variánsát. Az elmúlt napokban a budapesti igazolt esetek 80-90%-át ez a mutáció okozta. A tavaly tavasszal és ősszel terjedő vadvírus nem fertőzött ilyen intenzitással”.