240 ezer felhasználója volt a bűnözők messengerének

bűnözés
2021 március 10., 21:00

A Sky ECC egy titkosított kommunikációt biztosító program, amelyen bűnözők válthattak üzeneteket egymással. A belga, a holland és a francia hatóságok február közepe óta kísérték figyelemmel a körülbelül 70 ezer európai és mintegy 170 ezer unión kívüli felhasználója közötti információáramlást.

A Sky ECC-t üzemeltető csoportot most elkapták az Europol nyomozói. Az alkalmazás felszámolásával több mint száz tervezett nagyszabású bűncselekmény döntő fontosságú információihoz jutottak hozzá, megelőzve ezzel azokat.

A most megszerzett információk betekintést nyújtanak az EU több tagállamában, illetve nemzetközi szinten tervezett bűncselekmények előkészületeibe. Elősegítik a folyamatban lévő nyomozások kiszélesítését, valamint a határokon átnyúló szervezett bűnözés hosszú távú felgöngyölítését.A hágai szervezet emlékeztetett arra, hogy a felhasználók a merényletek megtervezésére, pénzmosásra és kábítószer értékesítésére használt, EncroChat nevű titkosított telefonhálózat 2020 júliusi lekapcsolását követően tértek át a Sky ECC használatára. Amikor az EnroChat-et felszámolták, számos erőszakos bűncselekmény, gyilkossági kísérlet és nagyszabású kábítószer-szállítmányok célba jutása hiúsult meg. A Sky ECC hálózatán egyes üzenetek a közeljövőben tervezett erőszakos bűncselekményekről szóltak, ezért azonnali intézkedésekre is szükség volt - közölte az Europol.