A cseh elnök miniszterek távozását követeli, mert elutasították a Szputnyik V-t

járvány
2021 március 10., 17:29

Milos Zeman cseh államfő Jan Blatny egészségügyi miniszternek és Irena Storovának, az állami gyógyszer-ellenőrzési hivatal (SÚKL) igazgatójának távozását követeli a koronavírus elleni orosz oltóanyag elutasításáért.

Jan Blatny és Irena Storová azzal, hogy elutasítják a Szputnyik V vakcina felhasználását, „személyesen felelősek a Covid-19 betegségben Csehországban elhunytak haláláért” – mondta Zeman a Parlamentní Listy-n megjelent interjúban.

Zeman azt szorgalmazza, hogy a koronavírus elleni csehországi oltási kampányban használják az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyagokat is, de az egészségügyi miniszter azt az álláspontot képviseli, hogy az orosz és a kínai oltóanyagot csak azután használják, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyta őket. Ezt az álláspontot fogalmazta meg egy hete közösen a cseh államfő, a kormányfő és a képviselőház elnöke is prágai találkozójukon.

Az államfő most azt követeli, hogy az orosz és a kínai vakcinákat a SÚKL haladéktalanul, még az illetékes európai intézmények előtt hagyja jóvá.

Zeman március 22-én találkozik Andrej Babis kormányfővel, akinek javasolni fogja az egészségügyi miniszter menesztését. A SÚKL elnökének kiválasztása az egészségügyi miniszter jogkörébe tartozik. Zeman szerint Blatny miniszteri kinevezése hiba volt, mert szerinte nem kompetens személyiség, nem járványügyi szakember, és menedzseri tapasztalatai sincsenek. Az elnök szerint ha Babis nem teljesíti a kérését, az hatással lesz eddigi baráti kapcsolataikra.

Babis szerint nincs napirenden a kérdés

„Személyi változások a kormányban jelenleg nincsenek napirenden” – reagált Andrej Babis az államfő szavaira. „Az elnök véleményét ismerem, nekem ez nem újdonság” – mondta a kormányfő, aki az elnöki beszélgetést nem akarta kommentálni.

Zeman szerint a világban nagy az orosz vakcina iránti érdeklődés. „Számomra ebből az következik, hogyha ezekkel a vakcinákkal, akár az orosszal, akár a kínaival mi nem oltunk, akkor az általam megnevezett két személy felelős további lakosaink felesleges haláláért” – mondta.

Milos Zeman cseh államfő (k) és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter látogatása a paksi atomerőműben 2019. május 16-án.
photo_camera Milos Zeman (középen) és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter látogatása a paksi atomerőműben 2019. május 16-án. Fotó: Bodajki Ákos/MTI/MTVA

Zeman azt mondta, Csehország ajánlatot kapott, hogy Németországgal és Oroszországgal együtt részt vegyen a Szputnyik V gyártásában egy általa meg nem nevezett német tartományban.

Zeman bejelentette, hogy követelni fogja Tomás Petrícek szociáldemokrata külügyminiszter menesztését is, de az okokat nem konkretizálta.

Jan Hamácek kormányfőhelyettes, a koalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke Zeman kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy a miniszterek menesztését a kormányfőnek kell javasolnia, de a koalíciós szerződés alapján ez a koalíciós pártok hatáskörébe tartozik. Hamácek azt mondta, Babis eddig nem mondta neki, hogy elégedetlen lenne Petrícek munkájával. Zeman szerint a pártérdekek helyett az államérdekeket kellene előtérbe helyezni.

Nem engednek

Jan Blatny és Tomás Petrícek is azzal reagáltak Zeman bejelentésére, hogy nem kívánják megváltoztatni az eddigi véleményüket, és nem mondanak le. „Továbbra is kitartok amellett, hogy csak az EU-ban jóváhagyott vakcinákkal fogunk oltani” – mondta az egészségügyi miniszter. „Tudom, hogy az orosz és a kínai vakcina elutasítása miatt szálka vagyok az elnök szemében. Az sem tetszik neki, hogy elutasítom az oroszok részvételét a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatban” – mondta Petrícek a sajtónak.

Ahogy Andrej Babis a CNN Prima News kereskedelmi hírtévének előre jelezte, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a nap folyamán bejelentette, hogy az EU-tagállamok márciusban az eredetileg tervezettnél több Pfizer/BioNtech oltóanyagot kapnak. Babis szerint Csehország márciusban kb. 80 ezer adag pótlólagos oltóanyagot kaphatna az uniós beszerzés keretein belül.

A hivatalos statisztikák szerint Csehországban kedd estig 903 ezer adag koronavírus elleni oltást adtak be, az oltások száma a héten túllépi az 1 milliót. Az egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyagok 70 százalékát a Pfizer/BioNTech vakcina teszi ki.

Az egészségügyi tárca keddi statisztikái is azt jelzik, hogy lassulni látszik a koronavírus-járvány terjedése Csehországban. Az új igazolt fertőzöttek száma kedden meghaladta a 15 ezret, de ez kb. 1600-zal kevesebb, mint egy hete volt, viszont a kórházak leterheltsége továbbra is kritikus. (MTI)