Koronavírus-számok Magyarországon 05.07.
Elhunytak + 106 Σ 28 403
Kórházban - 249 Σ 3 855
Fertőzöttek + 1 541 Σ 789 188
Tesztek + 18 647 Σ 5 494 198
Egyszer oltottak + 50 835 Σ 4 203 873

A horvátok negyedének már van a koronavírus elleni antitestje

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Horvátországban a lakosság 25 százalékának szervezetében mutatható ki a koronavírus ellen termelődött antitest - ez derült ki a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) 1500 főn elvégzett szerológiai vizsgálatának eredményéből. Krunoslav Capak, a HZJZ igazgatója szerint feltételezhetően sokkal többen is átestek a fertőzésen, de a szervezetükben nem termelődött ellenanyag. Az SARS-CoV-2 IgG antitest szerológiai vizsgálat összegzéséről pénteken számolnak be bővebben.

Vili Beros egészségügyi miniszter szerdán azt mondta, hogy a járvány nem csillapodik, az elkövetkező hetek pedig kulcsfontosságúak lesznek. Ezért nem várható, hogy Horvátország tovább enyhít. A korlátozó intézkedések meghosszabbításáról a hétvégén döntenek.

Horvátországban szerdára 962 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 248 061-et.Egy nap alatt 4 beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5625-re emelkedett. Kórházban 807 beteget ápolnak, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában keddre 952-vel 197 392-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában négy beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3908-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 485-en vannak kórházban, 92-en intenzív osztályon. 

Maja Bratusa kormányszóvivő a sajtótájékoztatóján elmondta: a kabinet szerdai ülésén felülvizsgálja a járványügyi intézkedéseket, és dönt enyhítésükről vagy meghosszabbításukról. A Ljubljana által januárban elfogadott ütemterv szerint a kormány abban az esetben enyhít újra, hogyha heti átlagban az új fertőzöttek száma 600, a kórházban kezelt betegek száma pedig 500 alá mérséklődik. Bratusa jelezte, hogy bár a kórházban kezelt betegek száma október óta először csökkent 500 alá, a fertőzöttek számának heti átlaga még messze van a 600 főtől. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.