Filmforgatásokon vesztegettek meg közterület-felügyelőket, hogy ne kelljen fizetni a területhasználatért

bűnügy
2021 március 10., 08:35

Közterület-felügyelőket vesztegettek meg filmforgatásokon, de éttermektől és dohányboltoktól is fogadtak el pénzt a felügyelők, azért cserébe, hogy ne büntessék meg őket a terület illegális használata miatt, derül ki a Fővárosi Főügyészség közleményéből.

A vádirat szerint a vesztegető vádlottak egyike 2018. évben, egy szervizcég ügyvezetőjeként, filmforgatásokhoz szerzett közterület-használati engedélyeket. A filmforgatások során azonban gyakran felmerült, hogy a tényleges forgatás nem olyan helyeken történt, amiket előzetesen lefoglaltak, de már nem volt idő újabb engedélyt benyújtani. A cégvezető és két közterület felügyelő ezért előzetesen megegyezett arról, hogy amennyiben túlterjeszkednek, akkor nem ellenőrzik és bírságolják meg őket. Mindez összesen 15 esetben történt meg, a felügyelők pedig alkalmanként 25-40 ezer forintot kaptak vesztegetés gyanánt.

A vád szerint ezen túl, a két közterület-felügyelő vendéglátó helyeknek, rendezvényszervezőnek, reklámcég projektvezetőjének, dohánybolt tulajdonosának, és egy építési vállalkozónak is biztosított engedély nélküli közterület használatot, így az ügynek összesen 12 vádlottja van.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség az ügyben több mint 20 korrupciós bűncselekmény, valamint több rendbeli hivatali visszaélés miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre.

A nyomozó ügyészség a két közterület-felügyelővel, és azzal a cégvezetővel szemben, aki őket a filmforgatások helyszínével kapcsolatban több alkalommal megvesztegette, végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A többi vesztegetővel szemben az ügyészi indítvány felfüggesztett börtönbüntetés.