Izraelben többszáz gyereket beoltottak már, komolyabb mellékhatások nélkül

járvány
2021 március 10., 17:47

Izraelben már 600, 12 és 16 év közötti gyereknek beadták a Pfizer/BioNtech vakcinát, és eddig nem tapasztaltak senkinél komolyabb mellékhatásokat - írja magasrangú izraeli tisztségviselőkre hivatkozva a Guardian. Igaz, a beoltott gyerekek nem egy klinikai kísérlet részeként kapták meg az oltást, ami kicsit gyengíti az eredményeket, mindenesetre arra lehet következtetni, hogy biztonságosabban lehet beoltani gyerekeket, mint azt korábbi kutatások alapján sejteni lehetett.

Az izraeli egészségügyi minisztérium javaslata alapján eddig olyan tizenéveseket oltottak be, akik valamilyen betegség miatt veszélyeztetettnek számítanak. Boaz Lev, a vakcinákért felelős állami munkacsoport vezetője a brit lapnak azt mondta, hogy még a gyenge mellékhatások is ritkák voltak a beoltott kiskorúaknál.

A vakcinagyártók egyelőre még csak kísérleteznek azzal, hogy fiatalkorúakra hogyan hatnak az oltások. A Pfizer egyelőre 12-15 éveseket vizsgál, de hamarosan egy 11 éves gyerekeket bevonó kísérletet is elindít. Az Oxfordi Egyetem pedig egy olyan kísérletet jelentett be, amelyben már 6 éves kortól oldanának. Ezeknek a vizsgálatoknak az eredményére viszont még hónapokat kell várni.

Izrael nagyon elől jár az átoltottságban, a lakosság fele már megkapta legalább az első vakcinát, a kormány tisztviselői pedig azt remélik, hogy heteken belül a lakosság 60 százaléka megkapja mindkét oltást.