Kiakadtak a Biak-sziget lakói, amiért Elon Musk oda vinné a rakétája indítóállomását

külföld
2021 március 10., 05:46

Indonézia felajánlotta Elon Musknak Biak szigetét, hogy onnan indítsa a következő SpaceX rakétáját, de a helyi lakosok nem nagyon örülnek az ötletnek, írja a Guardian.

A pápuák, akik a szigetet lakják, megüzenték a Tesla tulajdonosának, hogy nem látják a céget szívesen a szigeten, ugyanis attól tartanak, a rakétaindítás tönkretenné a szigetük ökoszisztémáját, és emiatt egy idő után arra kényszerülnének, hogy elhagyják az otthonaikat. Érvként hozták még fel az erdőirtást és azt, hogy emiatt nagyobb lenne az indonéz katonai jelenlét a szigeten.

„Ez az indítóállomás a hagyományos vadászterületeinkbe kerül, károsítja a természetet, amitől az életvitelünk függ. De ha tiltakozunk, azonnal letartóztatnak minket” - mondta az egyik lakos.

photo_camera Biak-szigeti lakosok. Fotó: JEAN-BAPTISTE FAUVEL/AFP

Az indonéz kormány képviselője a Guardiannek elmondta, hogy a tervezett indítóállomásról egyeztettek a pápuai kormánnyal és a helyi közösségekkel, és hogy ha Biak „űrsziget” lenne, akkor az „pozitív gazdasági hatásokat hozna” a szigetlakók számára.

Nem Elon Musk az egyetlen, aki rakéták kilövésére használnák a szigetet, a Roscosmos orosz űrügynökség már 2002-ben eltervezte 2024-ig építenek a szigetre egy nagy rakéta kilövő állomást, ami ellen azóta is tiltakoznak és tüntetnek a lakosok.