Még igényelhetik az ingyenes internetet a szolgáltatóknál az általános iskolások és a pedagógusaik

INTERNET
2021 március 10., 14:17

Még igényelhetik az ingyenes internetet a szolgáltatójuknál a távoktatásban részt vevő általános iskolások és pedagógusaik – közölték a szolgáltatók az MTI-vel.

Digi

A DIGI közölte: a kormány március 5-én módosította a veszélyhelyzet idején a digitális oktatással kapcsolatos intézkedéseket tartalmazó kormányrendeletet. Az ingyenes vezetékes internetszolgáltatásra jogosultak köre kiegészült az alapfokú nevelés-oktatást folytató köznevelési intézményekben tanuló diákokkal, illetve tanító pedagógusokkal.

A kedvezményt az idén márciusban kiállított számlán tüntetik fel, ami az áprilisi havidíjakat tartalmazza. Azoknak, akik középfokú oktatás digitális munkarendje miatt már igénybe vették a kedvezményt, további teendőjük nincs az ingyenes vezetékes internetszolgáltatással kapcsolatban, az engedményt automatikusan jóváírják – közölte a szolgáltató.

Azok az előfizetők, akik eddig nem voltak jogosultak a kedvezményre, a DIGI honlapján hétfő óta, csütörtökig adhatják le az igényeiket.

Vodafone

A Vodafone közölte, hogy márciusban a középiskolások és az online oktató pedagógusok mellett az általános iskolai oktatásban résztvevőknek is biztosítja az ingyenes otthoni internet-hozzáférést, amit márciusi 26-ig igényelhetnek az érintettek.

A támogatással a Vodafone Magyarország a vezetékes internetet használó ügyfelei közül az általános és középfokú oktatásban résztvevő diákok, illetve az ilyen diákokat oktató pedagógusoknak a március havi számlán egy havi internet hozzáférési szolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési címen írja jóvá, ha azt az érintett ügyfelek a szolgáltató felületein igénylik. Akik korábban már jelezték az igényüket, a szolgáltató automatikusan jóváírja a márciusi havidíj-kedvezményt is.

A Vodafone az ingyenes internet mellett további intézkedésekkel, szolgáltatással igyekszik támogatni a diákokat és pedagógusokat a távoktatás időszakában: adathasználat nélkül tették elérhetővé az ügyfeleknek a legfontosabb oktatási forrásokat tartalmazó weboldalakat, applikációkat, illetve a Vodafone Magyarország Alapítvány Vodafone Apptár nevű androidos applikációját.

Telenor

A Telenor közölte, hogy a novemberi veszélyhelyzeti intézkedések idején az Innovációs és Technológiai Minisztériummal egyeztetve díjmentesen elérhetővé tette a főbb oktatási oldalakat ügyfelei számára.

Az eredetileg február 8-ig érvényes díjmentességet most (immár második alkalommal) a veszélyhelyzeti intézkedések fennállásáig meghosszabbítják. Ennek köszönhetően a mobiltársaság aktív adathozzáféréssel rendelkező ügyfelei számára ezen oldalak látogatása nem fogyasztja a tarifába foglalt adatkeretet. A szolgáltatás-kedvezmény a Telenor ügyfeleinek automatikusan elérhető, ezzel kapcsolatban igénylési/aktiválási teendőjük nincsen.

Telekom

A Telekom arról tájékoztatott, hogy eddig több 10 ezren igényelték náluk az ingyen netet, a korábbi regisztrációs időszakokkal együtt.

A veszélyhelyzet ideje alatt a rendelet értelmében az alapfokú köznevelési intézményben digitális munkarendben részt vevő diákok és családjaik, illetve a pedagógusok igényük bejelentése esetén ingyenes helyhez kötött internetszolgáltatást kapnak márciusban.

Ezt a kedvezményt a Telekom a középfokú oktatásban digitális munkarendben részt vevő diákok és családjaik, illetve a pedagógusok számára 30 nappal meghosszabbítja, így a középfokú oktatásban lévő jogosultak is részesülnek a kedvezményben 2021 márciusában.

Mivel a 2021 áprilisban kibocsátandó számlában szerepeltetik a 30 napra biztosított kedvezményt, az igényt 2021. március 10-26. között regisztrálni kell a Telekom felületén, ha a szolgáltatás már működik, vagy legkésőbb március 26-ig beindul.

Akik az igényüket már korábban regisztrálták a Telekom felületén, és a kedvezményről már megerősítő SMS-t kaptak, további teendőjük nincs – közölte a szolgáltató. (MTI)