Négy ruházati üzletlánc végleg bezárt a járvány miatt

gazdaság
2021 március 10., 15:28

A járvány alatt a teljes kiskereskedelmi forgalom Magyarországon 0,2 százalékkal csökkent, a divatáru ágazatban viszont ennél sokkal nagyobb volt a visszaesés, emiatt pedig négy üzletlánc,

a Vagabond,a Promod, a Camaieu, és a Cosmos City is végleg bezárja az üzleteit - ezt írja közleményében az Euler Hermes. A kereskedelmi hitelbiztosítással foglalkozó cég elemzése szerint a ruhaüzleteken kívül az üzemanyagkereskedelem és a vendéglátás szenvedte meg a leginkább a járványt, míg élelmiszerből és elektronikai eszközökből többet vettek Magyarországon, mint korábban.

A cég elemzése szerint a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon 2013 nyarától 2020 márciusáig folyamatosan bővült, a koronavírus miatt aztán a tavalyi év második negyedévében 9 százalékkal visszaesett a forgalom. Viszont a kiskereskedelem nem minden területét érintette ugyanúgy a járvány.

Élelmiszerből például 3 százalékkal többet vásároltunk a járvány alatt.Az élelmiszereken kívüli áruk forgalma 0,4 százalékkal esett vissza, ezen belül viszont az elektronika és IT területen rekordévet zártak a kereskedők, ahogy a barkácsáruk, lakberendezési termékek és fitnesztermékek piaca is pozitív évet tudhat maga mögött.

Az Euler Hermes szerint 2021-ben jó alapot teremthet a kiskereskedelmi forgalom felpörgésének, hogy nőttek a lakossági megtakarítások, így azok az üzletek, amelyek ellen tudtak állni a járvány hatásainak, nagy növekedésnek nézhetnek elébe, ha véget érnek a pandémia miatti korlátozások.