Rendkívüli állapotot hirdettek Hawaiin

katasztrófa
2021 március 10., 07:28

Rendkívüli állapotot hirdetett Hawaiin David Ige kormányzó, miután a heves esőzések okozta áradások súlyos károkat okoztak a köz- és magánvagyonban szerte a szigeteken.

A kormányzó kedden a Twitteren jelentette be a rendkívüli intézkedés bevezetését, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan a pénzforrásokhoz tudjanak nyúlni, hogy megsegítsék azokat, akik bajba jutottak az ítéletidő miatt, ami péntekig is eltart.

A súlyos áradásokat miatt kedden evakuálni kellett a Honolulutól északra fekvő Haleiwa város lakóit. A település Oahu sziget északi partvidékén fekszik, amely a nagy hullámokat kedvelő szörfőzök közkedvelt sportolási helyszíne.

link Forrás

A Maui szigeten fekvő Haiku közelében előző napon átbukott a víz egy víztározó gátján, és gátszakadás veszélye miatt arra kérték a környékbeli lakosokat, hogy hagyják el otthonukat. Az 17,4 méter magas, 122 méter hosszú gát 1885-ban épült, és az idén nyárok akarják elbontani.

link Forrás

A meteorológiai szolgálat szerint Haiku környékén hétfőn reggel hét óra és délután három között 33,4 centiméter eső esett. Féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy súlyosan megrongálódott. Michael Victorina megyefőnök arra figyelmeztette a helyi lakókat, hogy az felázott talaj miatt fölcsuszamlások is történhetnek. A turistákat pedig arra kérte, hogy ne hagyják el szállásukat. (MTI)