Rendkívüli állapotot hirdettek Hawaiin

Rendkívüli állapotot hirdetett Hawaiin David Ige kormányzó, miután a heves esőzések okozta áradások súlyos károkat okoztak a köz- és magánvagyonban szerte a szigeteken.

A kormányzó kedden a Twitteren jelentette be a rendkívüli intézkedés bevezetését, ami lehetővé teszi, hogy gyorsan a pénzforrásokhoz tudjanak nyúlni, hogy megsegítsék azokat, akik bajba jutottak az ítéletidő miatt, ami péntekig is eltart.

A súlyos áradásokat miatt kedden evakuálni kellett a Honolulutól északra fekvő Haleiwa város lakóit. A település Oahu sziget északi partvidékén fekszik, amely a nagy hullámokat kedvelő szörfőzök közkedvelt sportolási helyszíne.

A Maui szigeten fekvő Haiku közelében előző napon átbukott a víz egy víztározó gátján, és gátszakadás veszélye miatt arra kérték a környékbeli lakosokat, hogy hagyják el otthonukat. Az 17,4 méter magas, 122 méter hosszú gát 1885-ban épült, és az idén nyárok akarják elbontani.

A meteorológiai szolgálat szerint Haiku környékén hétfőn reggel hét óra és délután három között 33,4 centiméter eső esett. Féltucatnyi ház és két híd vált használhatatlanná vagy súlyosan megrongálódott. Michael Victorina megyefőnök arra figyelmeztette a helyi lakókat, hogy az felázott talaj miatt fölcsuszamlások is történhetnek. A turistákat pedig arra kérte, hogy ne hagyják el szállásukat. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.