530 millió eurós pénzügyi támogatást javasol az Európai Bizottság vészhelyzeti intézkedésekre

PÉNZ
2021 március 11., 19:25

A több mint félmilliárd eurós kiegészítő pénzügyi támogatási csomagot 17 európai uniós tagállam járványellenes vészhelyzeti intézkedéseinek segítésére terjesztették elő.

Ha a többi illetékes uniós szerv (az Európai Parlament és a tagállamok kormányait képviselő Tanács) is jóváhagyja, akkor ez az összeg az EU Szolidaritási Alapjából (EUSZA) érkezik ,ajd Ausztriába, Belgiumba, Horvátországba, Csehországba, Magyarországra, Észtországba, Franciaországba, Németországba, Görögországba, Írországba, Olaszországba, Lettországba, Litvániába, Luxembourgba, Portugáliába, Romániába, illetve Spanyolországba a koronavírus-járvány elleni küzdelem támogatására. A bejelentés szerint Magyarország 39 723 926 euró értékben részesül a csomagból. Az összegből kapna három tagjelölt ország, Albánia, Montenegró és Szerbia is.

A finanszírozás orvosi és egyéni védőeszközökre, a lakosságnak nyújtott sürgősségi támogatásra, valamint a betegség terjedésének megelőzésére, nyomon követésére szánt állami kiadásokat segít fedezni.

A most előterjesztett csomag magában foglalja a Németországnak, Írországnak, Görögországnak, Spanyolországnak, Horvátországnak, Magyarországnak és Portugáliának ugyanezen célokra már korábban folyósított támogatásokat is összesen 132,7 millió euró értékben.

(MTI)