Megtámadta a jogállamisági mechanizmust Magyarország

POLITIKA
2021 március 11., 11:28

Magyarország mellett Lengyelország is keresetet nyújtott be a jogállamisági mechanizmus ellen az Európai Bíróságon csütörtökön. Mindkét állam kormányzata kivárta a határidő végét, hogy minél később szülessen ítélet.

Azt, hogy megtámadta a kormány a jogszabályt, ami a uniós költségvetési kifizetéseket jogállamisági feltételekhez köti, Varga Judit igazságügyi miniszter Facebook-oldalán úgy kommentálta, hogy

„sikerült megvédenünk a magyar érdekeket az uniós költségvetésben. Azonban azt, ami jogellenes, nem hagyhatjuk szó nélkül. ”

Ugyanekkor az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosa az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén kijelentette, hogy

„szükség esetén késedelem nélkül eljárást fog indítani a jogállamisági mechanizmus keretében, tisztességes, kiszámítható és arányos feltételek alapján.”

Johannes Hahn hozzátette: tiszteségesen, részrehajlás nélkül kell elemezni a tagállami helyzetet, és be kell tartani az arányosság elvét. Szerinte történelmi jelentőségű a jogállamisági mechanizmus bevezetése, mert most először van olyan eszköz az EU kezében, amivel képes megvédeni költségvetését és pénzügyi érdekeit.