Nyoma veszett Tanzánia járványtagadó elnökének

járvány
2021 március 11., 07:13

Tizenegy napja jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt John Magufuli, Tanzánia elnöke, hiánya pedig egyre több kérdést vet fel. Tundu Lissu, a tanzániai ellenzék vezére saját forrásaitól úgy értesült, hogy Magufulit a szomszédos Kenyában kezelik kórházban koronavírus-fertőzéssel.

John Magufuli, Tanzánia elnöke majd egy éven át kitartóan tagadta, hogy az országában járvány volna.
photo_camera John Magufuli, Tanzánia elnöke majd egy éven át kitartóan tagadta, hogy az országában járvány volna. Fotó: ERICKY BONIPHACE/AFP

Magufuli maga hírhedt covidszkeptikus, országa tavaly május óta nem közli a járványadatokat, az elnök maga pedig elutasította a védőoltások beszerzését, azok helyett gyógynövények gőzölését javasolta népének.

Magufuli utolsó nyilvános szereplésén, egy amúgy feltehetően koronavírusfertőzésben elhunyt tanácsadója temetésén azt közölte, hogy az országa tavaly már legyőzte a járványt, és idén is le fogja győzni. Tanácsadója pár órával a félautonóm Zanzibár sziget coviddal kezelt alelnökének halála után hunyt el.

Lissu, az ellenzéki vezető azt mondta a BBC-nek, hogy tudomása szerint Magufulit hétfő éjjel repülővel szállították egy nairobi kórházba kezelésre. Tudomása szerint az elnöknek szívleállása volt, állapota válságos.

A kormány hivatalosan semmilyen tájékoztatást sem adott, csak arra figyelmeztetett, hogy senki se közöljön ellenőrizetlen híreket az elnökről. A nairobi kórház szintén nem kívánta kommentálni a híreket.

Lissu szerint amúgy semmi meglepő nem volna abban, ha beigazolódna, hogy Magufuli is koronavírusos. "Soha nem hordott maszkot, közben tömegrendezvényekre járt. Olyasvalakiről beszélünk, aki folyamatosan gyalázta az elfogadott gyógymódokat, és helyettük imádságot és nvényi főzeteket javasolt" - nyilatkozta belgiumi száműzetéséből. (Via BBC)