Orbán megállapodott az izraeli kormányfővel a „zöld” oltási útlevél kölcsönös elfogadásáról

járvány
2021 március 11., 19:11

A koronavírus-járvány elleni védekezésről tárgyalt csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor kormányfővel és Andrej Babis cseh miniszterelnökkel Jeruzsálemben.

A közös sajtótájékoztatón Netanjahu elmondta, több ötlet napirendre került, köztük a „zöld útlevelek”, vagyis a koronavírus elleni beoltottságot bizonyító igazolványok elfogadása. Az izraeli kormányfő azt mondta, Izrael már több országgal megegyezett a szabadabb utazást lehetővé tevő digitális immunitásigazolások kölcsönös elfogadásáról, ehhez csatlakozott most Magyarország és Csehország is.

Tárgyaltak arról is, miként vonhatnák be Magyarországot és Csehországot az Izraelben tervezett nemzetközi vakcinagyártásba.

Orbán szerint „ha vezetés van, akkor van esély a sikerre”, illetve úgy fogalmazott, „a hatékony politikai irányítás a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem sikerének előfeltétele, ez az izraeli lecke”. Elmondta még, hogy a cseh kormányfővel azért utaztak Izraelbe, hogy megértsék, hogyan vált az ország „a világjárvány elleni harc világbajnokává”, és hogyan követheti a példáját Magyarország.

Beszélt arról is, hogy az izraeli kormány a magyar kormánnyal együtt támogatott egy izraeli befektetést, aminek célja, hogy lélegeztetőgépeket gyártson Magyarország területén. Orbán szerint „megtanulták, hogy egy világjárvány idején ezekből az eszközökből jobb ellátónak lenni, mint vevőnek”. (MTI)