Orosz vakcinaszerződés: teljesen egyoldalú szerződést írt alá a kormány

járvány
2021 március 11., 20:03

A kormány nyilvánosságra hozta (Gulyás Gergely kitette a Facebook-oldalára) a kínai és az orosz állami vakcinabeszerzés szerződéseit. Az alábbiakban az orosz vakcinaszerződéssel foglalkozunk részletesebben, ami a közzétett dokumentumban a 12. (számozatlan) oldalon kezdődik.

link Forrás

A 2020. december 21-én aláírt, a klinikai vizsgálathoz rendelt háromezer vakcina megrendeléséről szóló angol nyelvű szerződéshez idén január 22-én készült egy kiegészítés (28. oldal) további egymillió adagról. A vevő mindkét szerződés esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ volt, az eladó az RDIF nevű orosz cég.

A szerződést egy gyógyszeripari szerződési gyakorlattal rendelkező szakemberrel együtt néztük át.

Mivel új vakcináról van szó, a klinikai vizsgálathoz küldött háromezer kétkomponensű vakcináról szóló megállapodás esetében a szakértő természetesnek nevezte, hogy az orosz fél nem vállal felelősséget a beoltott betegek és rokonaik egészségében bekövetkező káros változásokért. (6.1. pont)

Az viszont már necces szerinte, hogy a szerződés az eladó anyagi felelősségét százezer dollárban (kb. 30 millió Ft) maximálja (6.2). A háromezer 19,90 dolláros vakcina esetében ez még nem lenne kirívó, de mivel a szerződést januárban változatlan feltételek mellett egymillió kétkomponensű vakcinával megtoldották, a bő húszmillió dolláros (hatmilliárd Ft) vételárhoz képest a korábbi felelősségi plafon összességében példátlanul alacsony.

A magyar fél teljes alárendelődésének jele, hogy belement abba, hogy az esetleges jogvitákat kizárólag az orosz törvények szerint, moszkvai választottbíróság előtt rendezzék (9.3.). A szakértő szerint ennek a teljesen szokatlan, és a magyar felet kiszolgáltatott helyzetbe hozó feltételnek egyedül az lehet az oka, hogy politikai döntés született: bármi áron vakcinához kellett jutni.

Hasonlóan az orosz fél erőpozíciójára utal, hogy a szerződés nem csak az előre nem látható vis maior esetekre mentesíti az orosz felet a kötelezettségei teljesítése alól, de az előrelátható, ám elkerülhetetlen esetekre is (10.1.).

A januárban születt egymillió adagos szerződéskiegészítés ráadásul külön kiköti, hogy a felelősségi kérdésekre nézve a decemberi szerződés feltételei az irányadók (9. pont). Sőt, arról még külön is rendelkezik, hogy a szállító azért sem visel felelősséget, ha a gyártási folyamat lassúsága miatt nem tudja tartani a határidőket.

A szerződésben kötbérről egyáltalán nem esik szó. Mindezek fényében az égvilágon semmilyen következménye nem lesz annak, hogy bár a szerződés szerint 300 ezer ember beoltásához szükséges 600 ezer Szputnyik V vakcinát 30 napon belül, tehát február 22-ig le kellett volna szállítani, de március 11-ig csak 426 ezer adag (213 ezer embernek elég) oltóanyag érkezett meg.