Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Orosz vakcinaszerződés: teljesen egyoldalú szerződést írt alá a kormány

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A kormány nyilvánosságra hozta (Gulyás Gergely kitette a Facebook-oldalára) a kínai és az orosz állami vakcinabeszerzés szerződéseit. Az alábbiakban az  orosz vakcinaszerződéssel foglalkozunk részletesebben, ami a közzétett dokumentumban a 12. (számozatlan) oldalon kezdődik.

A 2020. december 21-én aláírt, a klinikai vizsgálathoz rendelt háromezer vakcina megrendeléséről szóló angol nyelvű szerződéshez idén január 22-én készült egy kiegészítés (28. oldal) további egymillió adagról. A vevő mindkét szerződés esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ volt, az eladó az RDIF nevű orosz cég.

A szerződést egy gyógyszeripari szerződési gyakorlattal rendelkező szakemberrel együtt néztük át.

Mivel új vakcináról van szó, a klinikai vizsgálathoz küldött háromezer kétkomponensű vakcináról szóló megállapodás esetében a szakértő természetesnek nevezte, hogy az orosz fél nem vállal felelősséget a beoltott betegek és rokonaik egészségében bekövetkező káros változásokért. (6.1. pont)

Az viszont már necces szerinte, hogy a szerződés az eladó anyagi felelősségét százezer dollárban (kb. 30 millió Ft) maximálja (6.2). A háromezer 19,90 dolláros vakcina esetében ez még nem lenne kirívó, de mivel a szerződést januárban változatlan feltételek mellett egymillió kétkomponensű vakcinával megtoldották, a bő húszmillió dolláros (hatmilliárd Ft) vételárhoz képest a korábbi felelősségi plafon összességében példátlanul alacsony.

A magyar fél teljes alárendelődésének jele, hogy belement abba, hogy az esetleges jogvitákat kizárólag az orosz törvények szerint, moszkvai választottbíróság előtt rendezzék (9.3.). A szakértő szerint ennek a teljesen szokatlan, és a magyar felet kiszolgáltatott helyzetbe hozó feltételnek egyedül az lehet az oka, hogy politikai döntés született: bármi áron vakcinához kellett jutni.

Hasonlóan az orosz fél erőpozíciójára utal, hogy a szerződés nem csak az előre nem látható vis maior esetekre mentesíti az orosz felet a kötelezettségei teljesítése alól, de az előrelátható, ám elkerülhetetlen esetekre is (10.1.).

A januárban születt egymillió adagos szerződéskiegészítés ráadásul külön kiköti, hogy a felelősségi kérdésekre nézve a decemberi szerződés feltételei az irányadók (9. pont). Sőt, arról még külön is rendelkezik, hogy a szállító azért sem visel felelősséget, ha a gyártási folyamat lassúsága miatt nem tudja tartani a határidőket.

A szerződésben kötbérről egyáltalán nem esik szó. Mindezek fényében az égvilágon semmilyen következménye nem lesz annak, hogy bár a szerződés szerint 300 ezer ember beoltásához szükséges 600 ezer Szputnyik V vakcinát 30 napon belül, tehát február 22-ig le kellett volna szállítani, de március 11-ig csak 426 ezer adag (213 ezer embernek elég) oltóanyag érkezett meg.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó