Demeter Szilárd nem szereti, ha a művészek kormánypárti vagy ellenzéki szólamokat böfögnek fel

MŰVÉSZET
2021 március 12., 19:08

A feltörekvő íróból miniszteri biztossá váló Demeter Szilárd - aki épp most kap 23 milliárdot a könnyűzenei programjára - péntek este a Hír Tv-ben beszélt arról, hogy neki nincsenek tartalmi megkötései az alkotókkal szemben, csak a politikát ne keverjék bele:

Én is gyűlölném, hogy mit kellene megírnom íróként vagy regényíróként. Egy dolgot kérek, hogy a politikai aktivizmust és a művészetet azt válasszuk ketté. A politikai aktivizmusnak is megvan a maga legitim helye, tehát ki lehet menni tüntikézni, ott lehet énekelni, hergelni a tömeget vagy vezérszónokolni. Ezzel semmi bajom nincs, Magyarország egy szabad ország, szólás- és véleményszabadság van.

De amikor művészeti térbe lépünk be vagy a kulturális térbe lépünk be, akkor próbáljunk meg a művészeti produktumainkkal hatni, tehát ne álljunk be akár kormánypárti, akár ellenzéki szólamokat felböfögni, mert az megosztja a közönségüket is.”

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos beszél a közmédia és a Petőfi Irodalmi Múzeum  közös projektjéről, aminek a címe: Petőfi, a rocksztár!
photo_camera Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztos beszél a közmédia és a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) közös projektjéről, aminek a címe: Petõfi, a rocksztár! Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Hogy egy művész miért kezd el politizálni, arra Demeter Szilárnak több megfejtése is van:

  • Mondjuk egy jó nevű színész leszálló ágba kerül, és valahogy az ismertségét vissza kell tornásznia, tehát pótcselekvésként csúszik bele.”
  • A másik verzió az, amikor kevésbé tehetséges előadóművészek így kompenzálják a kevésbé a kevésbé tehetséges mivoltjukat.”

Demeter Szilárd úgy tervezi, hogy a következő öt évben egy „világraszóló popkulturális és társművészeti központothúznak fel Óbudán, a Hajógyár és a Zichy-kastély együttesében, azon a részen, ahol egykor Vizoviczki diszkói, a Dokk vagy a Studio is üzemelt.