Euronews: Nem kaphatják meg az unió közös védettségi igazolványát, akik kínai vagy orosz oltást kaptak

járvány
2021 március 12., 12:54

A korábbi információkkal szemben a Euronews úgy értesült, mégsem kaphatnak uniós védettségi igazolást a jövőben azok, akik akik az Európai Gyógyszerügynökség által nem jóváhagyott koronavírus elleni védőoltást, vagyis kínai vagy orosz oltást kaptak. A Euronews ezt egy zárt ajtók mögötti megbeszélésre hivatkozva írja, annak ellenére, hogy kedden a Bloomberg még arról írt, elfogadja az EU a tagállami vészhelyzeti engedélyeit is.

A Euronews szerint az bizottság alelnöke Margaritisz Skínász azt mondta, az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett oltóanyagokat nem veszik be, „mert azokra nem vonatkoznak az uniós felelősségvállalási szabályok és a minőségbiztosítási eljárás sem”.

Vagyis azok, akiket a kínai és az orosz vakcinákkal oltottak be, nem kaphatják meg az uniós igazolást, ha ezek az oltóanyagok addig nem esnek át az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatán. Az orosz Szputnyik V vizsgálata viszont már elindult, vagyis van esély rá, hogy felkerül az EU által elfogadott vakcinák listájára, a kínai Sinopharm azonban nem kért uniós engedélyt.

Az Európai Bizottság csak a jövő hét közepén tervezi nyilvánosságra hozni a közös védettségi igazolás létrehozásáról szóló terveit. Az oltási igazolványt a déli tagországok kérésére hozzák létre, hogy megkönnyítsék vele az utazást, ezzel lehet majd igazolni, hogy valaki kapott már oltást, vagy átesett a koronavíruson, amivel természetes védettséget szerzett.

Feltehetően szerdán derül ki az is, hogy milyen jogosultságokat ad az igazolvány.