Március eleje óta 923 focipályányi terület égett le Magyarországon

katasztrófa
2021 március 12., 18:17

Mióta elkezdődtek a tavaszi kerti munkák, egyre több szabadtéri tűzhöz riasztják a tűzoltókat. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteken közölte, hogy

március elseje óta 810 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, 923 focipályányi terület égett le. A tűzeseteknél heten megsérültek, egyvalaki pedig bele is halt a kerti gazégetésbe.

A salgótarjáni hivatásos tűzoltóság tagjai dolgoznak Karancskeszi közelében, ahol tíz hektárnyi bozótos és száraz fű gyulladt meg 2021. március 11-én.
photo_camera A salgótarjáni hivatásos tűzoltóság tagjai dolgoznak Karancskeszi közelében, ahol tíz hektárnyi bozótos és száraz fű gyulladt meg Illusztráció: Komka Péter/MTI/MTVA

Emlékeztettek, hogy nem egységes az ország abból a szempontból, hogy szabad-e égetni a kertben: van ahol szabad, van ahol pedig tilos elégetni a kerti zöldhulladékot. Ez attól függ, hogy az önkormányzatnak van-e erről szóló rendelete. Ahol nincs ilyen rendelet, ott tilos. Ahol van, ott is csak a rendeletben meghatározott időben és módon szabad égetni.

A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Mindig legyen a közelben egy szerszám, amivel kordában lehet tartani, és néhány vödör víz vagy a kerti slag, amivel el lehet oltani a lángokat. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.