Minden ötödik amerikai elvesztette egy rokonát vagy barátját a járványban

külföld
2021 március 12., 05:24

Az amerikaiak 20 százaléka mondta egy friss kutatásban, hogy legalább egy közeli barátja vagy rokona meghalt a koronavírus-járványban. Ez tehát azt jelenti, hogy minden ötödik ember érintett az országban, ahol több mint félmillió áldozatot szedett eddig a vírus.

Az AP és a NORC Center közös felmérése szerint a feketék és a latinók körében ez az arány 30 százalék, míg a fehéreknél 15, ami jól mutatja, hogyan érvényesülnek a társadalomban meglevő egyenlőtlenségek egy egészségügyi válsághelyzet idején is. Az alacsony jövedelműek szintén nagyobb arányban vesztették el barátaikat, hozzátartozóikat.

Kiderült az is, hogy a fiatal felnőttek, a diplomával nem rendelkezők és a republikánusok különösen elutasítók a vakcinával szemben. Összességében minden harmadik amerikai azt mondta, hogy nem szeretné beoltatni magát.

A fehér válaszadók 26 százaléka mondta, hogy már megkapta az oltást, míg a feketéknek és a latinóknak csak 16 és 15 százaléka.

photo_camera Utasok New Rochelle-ben, New York államban. Tavaly tavasszal erősen terjedt a vírus a térségben. Fotó: SPENCER PLATT/Getty Images via AFP

Biden elnök első tévés beszédében azt mondta, reméli, hogy az oltásoknak köszönhetően a július 4-i függetlenség napját már együtt ünnepelhetik az amerikai családok és baráti társaságok. Így az a nap a vírustól való függetlenné válás napjává is válhat.

Megválasztásakor azt mondta, elnöksége századik napjára 100 millió ember beoltását szeretné elérni, de most úgy tűnik, ez már a 60. napon meglesz.

photo_camera Joe Biden Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

Ettől függetlenül figyelmeztette az embereket, hogy a harcnak nincs vége, még nem szabad engedni, továbbra is tartani kell a távolságot.