Puccs vádjával letartóztatták Bolívia volt átmeneti elnökét

külföld
2021 március 13., 10:41
Jeanine Áñez még Bolívia átmeneti elnökeként.
photo_camera Jeanine Áñez még Bolívia átmeneti elnökeként. Fotó: -/AFP

Szombat hajnalban letartóztatták Jeanine Áñezt, Bolívia volt átmeneti elnökét. Áñez 2019-ben lett ideiglenesen Bolívia elnöke azután, hogy a megválasztott elnöknek, a rivális politikai erőhöz tartozó Evo Moralesnek el kellett menekülnie az országból.

A baloldali Morales azután mondott le és menekült el az országból, hogy a jobboldal hívei tömegtüntetésekbe kezdtek, mert gyanújuk szerint elcsalták az elnökválasztást. Azóta erős kétségek merültek fel a bizonyítékaikkal szemben, illetve az időközben tavaly októberben megtartott parlamenti és elnökválasztáson Morales pártja elsöprő győzelmet aratott, és visszatért a hatalomba.

A jobboldali Áñez Morales lemondása és elmenekülése után a szenátus legrégibb tagjaként lett ideiglenes elnök. Ám a hatalomba visszakerült baloldal szerint ennél aktívabb szerepet játszott, vádjaik szerint a rendőrség és a hadsereg egyes vezetőivel összejátszva aktív szervezője volt Morales immár puccsnak ítélt megbuktatásában. Áñez maga tagadja a vádakat, politikai üldözésnek minősítve azokat.

Az állami tévé beszámolója szerint Áñez mellett a volt energetikai minisztert, Rodrigo Guzmant, és a volt igazságügyi minisztert, Alvaro Coimbrát is őrizetbe vették. (Via BBC)