Koronavírus-számok Magyarországon 9/24/2021
Elhunytak + 6 Σ 30 151
Kórházban + 27 Σ 438
Fertőzöttek + 531 Σ 820 078
Tesztek + 14 435 Σ 6 858 523
Oltottak + 4 264 Σ 5 873 523
A legújabb trendek

Ideiglenesen Írország is felfüggeszti az AstraZeneca-oltásokat

március 14., vasárnap 12:56
Illusztráció: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Írország is felfüggeszti az oltásokat az Oxford/AstraZeneca vakcinával a vérrögképződéses esetek kivizsgálásának idejére. Ronan Glynn helyettes tiszti főorvos jelentette be a döntést, kiemelve, hogy az ideiglenes, és egyelőre a vizsgálatok nem igazolták, hogy a vakcina tényleg vérrögképződést okozna.

Először Dániában, majd Ausztriában, Észtországban, Lettországban, Litvániában és Luxemburgban jelentették be, hogy „elővigyázatosságból” felfüggesztik az AstraZeneca oltásokat, miután az ABV2856 jelzésű szállítmány eloltása során több esetet regisztráltak, amikor vérrögképződés indult el az oltás után.

Az összefüggést nem igazolták, de több egészségügyi hatóság a biztonság kedvéért elrendelte az oltások felfüggesztését.

Március 10-ig összesen 30 ilyen esetet jelentettek közel 5 millió AstraZeneca oltóanyagával Európában beoltott ember közül. A vérrögképződéses eseteket kivizsgálják. Írország most négy friss norvég esetre hivatkozva hozta meg döntését. Norvégiában négy embert szállítottak kórházba, egy közülük meghalt.

Csütörtökön az Európai Gyógyszerügynökség jelezte közleményében: nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyaga okozott volna vérrögképződést, a brit-svéd gyógyszergyártó és az Oxfordi Egyetem közösen fejlesztett vakcinája továbbra is beadható. Hasonlóan nyilatkozott korábban a brit gyógyszerfelügyelet is. (Guardian)