Konkurens cégekkel társul a BioNTech a gyártási kapacitás növelése érdekében

koronavírus
2021 március 14., 09:16


Pfizer-Biontech készlet
photo_camera Pfizer-Biontech készlet Fotó: JACK GUEZ/AFP

14 vállalatból álló óriáskoalíció összeszervezésén dolgozik a BioNTech német biotechnológiai vállalat, annak érdekében, hogy új lendületet adjanak a koronavírus-vakcina gyártási ütemének.

A cég - amely az amerikai Pfizer multinacionális gyógyszergyárral közös termékükkel Németországot, Kínát és Törökországot látja el - célként azt tűzte ki, hogy még idén 2 milliárd dózist állítsanak elő vakcinájukból.

A terv érdekessége, hogy a BioNTech olyan vállalatokkal áll össze, akik egyébként a gyógyszerpiacon a Pfizer konkurenciájának számítanak. Ilyen például a svájci Novartis, a német Merck vagy a francia Sanofi.

Már korábban döntés született arról, hogy a BioNTech áprilisban új gyárat nyit, amely 750 millió, többségében Európának szánt, adag előállítását teszi lehetővé 2021-ben, de ez a kapacitás nem elegendő ahhoz, hogy fedezze a cég megrendeléseit - ezért szükséges új partnerek bevonása.

Amennyiben ez a kapacitás előáll, az a globális hatóanyag-ellátás akár felét is fedezheti majd.

A BionTechet vezető Ugur Sahin a Bloombergnek nemrég azt nyilatkozta, hogy 2022-ben 3 milliárd vakcina legyártása lesz a cél. (Wall Street Journal)