Manfred Weber megtiltaná az AstraZeneca-vakcina kivitelét az EU-ból

járvány
2021 március 14., 13:16

Európai uniós exporttilalmat kell elrendelni az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen védő AstraZeneca-vakcinára – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a Welt am Sonntagnak.

Az EP legnagyobb frakciójának vezetője élesen bírálta a szérumot gyártó brit-svéd gyógyszeripari vállalat döntését, ami szerint tovább csökkentik a termékükből az EU-nak biztosított mennyiséget.

Manfred Weber szerint ez a döntés az EU hátrányos megkülönböztetésére utal. Úgy tűnik, az AstraZeneca „előnyben részesít más országokat az EU-val szemben” – mondta.

Amíg a vállalat nem teljesíti a EU-nak tett vállalásait, meg kell tiltani a közösség területén gyártott oltóanyaga exportját.

Manfred Weber
photo_camera Manfred Weber Fotó: Tobias Schwarz/AFP

Az AstraZeneca egy pénteken kiszivárogtatott dokumentum szerint arról tájékoztatta a vakcinabeszerzést a tagállamok megbízásából intéző Európai Bizottságot, hogy ismét szállításcsökkentést tervez. Új menetrendje szerint a huszonhetek március végéig 30,1 millió adagot, áprilisban pedig 20 millió adagot kapnak az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinából. Ez az eredeti ígéretéhez képest a január-márciusi időszakot tekintve kétharmados, áprilisra 50 százalékos csökkentést jelent. (MTI)

Kiemelt videóink