AstraZeneca: 17 millió beoltott közül 15 trombózisos esetet jelentettek

járvány
2021 március 15., 06:00

Biztonságos az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája, közölte a gyártó miután a közelmúltban több trombózisos esetet is összefüggésbe hoztak az oltóanyaggal.

„Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió személy adatai azt mutatják, hogy az AstraZeneca vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban.”

- írják. Az eddig beérkezett jelentések szerint március 8-ig a 17 millió beoltott közül mindössze 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eseményt jelentettek. Ez a szám alacsonyabb annál, mint amennyi várható lenne, és nagyságrendileg hasonló, mint a többi koronavírus elleni vakcina esetében. Ann Taylor, az AstraZeneca orvosigazgatója szerint

„Az EU-ban és az Egyesült Királyságban már több, mint 17 millió embert oltottak be a vakcinánkkal, s a vérrögképződéses esetek száma a 17 milliós populációban alacsonyabb volt, mint egy hasonló nagyságú „általános” populációban, ahol akár több száz esetet is regisztráltak volna.”